Itt a Semmelweis új fejlesztése a kismamák legnagyobb örömére

2023.09.12. 09:49
Az egyik leggyakoribb „mellékhatása” a várandósságnak a terhességi cukorbetegség. Ezen kórkép korai előrejelzésére eddig még nem létezett megfelelően hatékony módszer. A Semmelweis és a Debreceni Egyetem munkatársainak a világon először sikerült olyan paramétereket beazonosítaniuk, melyek segítségével közel 100 százalékos pontossággal megállapítható már az első trimeszterben, kinél alakul ki terhességi cukorbetegség.

A terhességi cukorbetegség a kismamák 10 százalékát érinti hazánkban – ez a szám világ viszonylatban 17 százalék. 

A cukorbetegséget általánosságban a második trimeszter végén, a harmadik trimeszter elején szűrik, ám ha időben felismerik, a megelőzés lehetőségei bővíthetők – írták a Semmelweis Egyetem honlapján.

A Debreceni Egyetemen 2500 terhes nő adatait vizsgálva öt szteroidot talált alkalmasnak, hogy már a terhesség legelején jelezzék az alig érzékelhető különbségeket. „A méhlepény egy szteroidgyár” – fogalmazott Horváth Eszter, a Semmelweis Élettani Intézetének docense és hozzátette, a szteroidok mennyisége és összetétele a különböző terhességi kórképekben változik. 

Az öt laborparaméter:

  • a fruktózamin,
  • a suPAR,
  • a kortizol,
  • a kortizon
  • és a deoxikortikoszteron.

Ezek vizsgálata azért hoz nagy változást, mert könnyen kimutathatóak és nem igényelnek olyan műszert, amivel egy átlagos labor ne rendelkezne.

Lényeges időben felismerni a terhességi cukorbetegséget, mert annak következményei két ember életét is befolyásolják. A magzat egész életére kiható változásokat eredményezhet, az édesanyánál pedig maradandó cukorbetegséghez és elhízáshoz is vezethet. 

Ha észleljük, hogy fokozottabb kockázatú betegről van szó, és három hónappal korábban kezdjük kezelni, sokkal egészségesebb ember születhet, aki ezt az előnyt egész életére megtarthatja

– fogalmazott Várbíró Szabolcs, a Semmelweis Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára.

Szeretnék szélesebb körben is elérhetővé tenni a szűrést, az orvosok már tervezik a felmenő rendszerben bevezetni azt a Semmelweisen gondozott kismamák számára. A módszer szabadalmazása is elindult.