Szakértők szerint a tinédzserkori terhességet csak a megfelelő edukáció akadályozhatja meg

2023.09.13. 19:18
Hazánkban ezer tinédzserből 17-nek születik gyermeke évente, ezen statisztikai adatban pedig nem szerepelnek azok, akik a terhességmegszakítás mellett döntenek. A rendszerváltás utáni időszakhoz képest ez jobb eredménynek számít, de uniós viszonylatban még mindig nagyon alulteljesít Magyarország.

Egyes nyugati országokban ma 2-4 ezrelék közötti a tinédzserek termékenységi rátája, uniós viszonylatban pedig mindössze 7 ezrelékről beszélhetünk. Magyarországon ez a szám magasabb,

minden évben 1000 tinédzser lányból 17-nek gyermeke születik itthon.

Kerpel Éva gyermekvédelmi szakértő szerint ez a probléma leginkább a szociálisan hátrányos helyzetű településeken fordul elő. Hozzátette, nem etnikumspecifikus ez a jelenség, annak ellenére, hogy nagy számban roma származású fiatal lányokat érint a dolog. Kiemelte:

sokkal jobban kötődik ahhoz, hol lakik az illető, és milyen iskolázottságú. 

Megjegyezte azt is, hogy azon országokban, ahol igen alacsony statisztikákat láthatunk, már az óvodában edukálják a gyerekeket a testükkel és annak működésével kapcsolatban, az iskolákban pedig már hatalmas hangsúlyt helyeznek az igényes és alapos szexuális edukációra. 

A szakértő szerint, „abszurdan alacsony” a beleegyezési korhatár hazánkban. Jelen állás szerint egy 12 éves gyerek már beleegyezhet a szexuális aktusba, és partnere minden következmény nélkül élhet ezzel. 

A gyermekek ennyi idősen még nem tudnak ilyen kérdésekről felelősen dönteni

– fogalmazott Kerpel Éva.