Egészségügyi államtitkár: Ha rajtam múlna, lenne államosítás

2023.09.14. 14:38
Takács Péter egészségügyi államtitkár arról beszélt a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség konferenciáján Balatonalmádiban, hogy centralizálná az egészségügyet. Emellett szerinte a megemelt fizetésért megemelt óraszámban is kell dolgozniuk az orvosoknak.

A rendezvényen a szakmai szövetség ismertette a járvány utáni betegellátási problémákat. Egy nyári döntés következtében az addigi hatórás munkaidőt nyolc órára növelték, ez a szakmai szervezetek szerint tovább csökkentheti a szakorvosok számát. Ennek eltörlését kérték, és aggodalmukat fejezték ki, hogy az önkormányzati választások után államosítás történhet az egészségügyben – írta meg a Népszava.

Ha rajtam múlna, lenne államosítás

– mondta erre Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, azonban kiemelte, hogy a kormány ezt egyelőre nem szeretné.

Szerinte mindig előjön a centralizálás problémája, és az eddigi felmérések igazolták, hogy a fenntartó laikus, ami működési problémákhoz vezet. Ezzel indokolta, hogy most országszerte kis rendelőkben nagy költséggel üzemeltethető laborok működhetnek.

A hatórás szakrendelői munka eltörlésével összefüggésben Takács Péter úgy fogalmazott:

tessék tudomásul venni, hogy a magasabb fizetéshez magasabb elvárások társulnak.

Hozzátette: „Ma olyan magasak az orvosbérek, hogy meghaladják a nemzetgazdasági átlagkereset háromszorosát, ekkora luxust nem engedhet meg a költségvetés magának, hogy 6 órás munkáért 8 órás munkabért fizessen az orvosoknak.” 

Majd azt is kijelentette:

a jövőben nagyobb kontroll lesz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) és az Országos Kórházi Főigazgatóság részéről a szakrendelőkben.

 Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója pedig a betegeket kevesellte. Szerinte pénz van, aki többet teljesít, annak ki tudják fizetni az ellátást.