2024. június 18. 18:00
Törökország 3
Georgia 1
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Csehország 0

Rövidesen Líbiába érkeznek a magyar mentőcsapatok

2023.09.15. 10:56
Rövidesen megérkeznek Líbiába a magyar mentőcsapatok, hogy megkezdjék a kutató-életmentő expedíciót Derna kikötővárosában, ahol a soha nem látott vihar áttörte a tengert elválasztó gátakat, és a beáramló víztömeg egész kerületeket sodort el – írta a külgazdasági és külügyminiszter péntek reggel a Facebookon.

Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a tragédia óta folyamatos kapcsolatban állnak a líbiai hatóságokkal, és a Külgazdasági és Külügyminisztérium

14 millió forintos keretösszeget biztosított annak érdekében, hogy 37 fővel és 3 kutyával meginduljanak a magyar mentőcsapatok a katasztrófa helyszínére.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport tagjai Törökországon keresztül jutnak el Líbiába, így az illetékes török hatóságok és a magyar nagykövetség diplomatái együtt dolgoznak azon, hogy a magyarok minél előbb megkezdhessék az életmentést Derna városában – írta a miniszter.

Tízezer fölött a líbiai áradások áldozatainak száma

Több mint 11 ezren biztosan meghaltak, több mint tízezer ember sorsáról pedig semmit nem tudni a Líbia keleti részén fekvő Dernában, amelyet hétfőn árasztott el a víz, miután két gát is átszakadt a heves esőzések miatt – közölték szerdán a helyi hatóságok.

A Földközi-tenger partján fekvő várost kiürítik, és csak a mentőegységek léphetnek be Dernába, hogy áldozatok és túlélők után kutassanak – közölte Szalám el-Fergáni, a helyi mentőszolgálat főigazgatója. A politikailag kettészakadt ország keleti részén tevékenykedő, nemzetközileg el nem ismert kormány egészségügyi minisztere, Otmán Abdul-Dzsalíl arról számolt be, hogy a halottakat tömegsírokba temetik Derna peremén és a környező településeken.

A líbiai „vörös félhold” tájékoztatása szerint

a halálos áldozatok száma 11 300, 10 100 ember pedig eltűnt.

A Daniel mediterrán vihar további mintegy 170 embert is megölt Líbia más részein.