Lázár János minisztériuma megunta, hogy a Hadik lovas szobor heréjét simogatják

2023.09.16. 15:11
Lázár János minisztériuma megelégelte, hogy Hadik András hadvezér lovasszobrához sokan felmásznak, hogy megsimogassák az állat heréjét – ami a hiedelem szerint szerencsét hoz –, és levélben fordultak a kerületi önkormányzathoz, arra kérve őket, hogy előzzék meg ezeket a helyzeteket.

Nem mindennapi bejegyzés került ki a Budavári Önkormányzat közösségi oldalára, ahol Lázár János minisztériumának, egészen pontosan Vukoszávlyev Zorán levelét tették közzé. Ebben a helyettes államtitkár arra a megállapításra jut, hogy

Hadik András lovasszobrának egyes idegenvezetők által történő bemutatása sok esetben igen méltatlan módon zajlik.

Véleménye szerint „ez a viselkedés joggal zavarja az itt élőket, és bánthatja azokat, akik a huszár hadvezér iránt tiszteletet éreznek. A műemléki védelem alatt álló, a világörökség részét képező történelmi Várnegyed hangulatát megzavaró frivol viselkedés moderálása társadalmi igény”. Lázár János minisztériuma kéri a kialakult bántó gyakorlat megszüntetését egy tábla kihelyezésével vagy a közterület felügyelet eszközeivel.

Az önkormányzat válaszlevelet készített elő, melyben ismertetik a lovasszoborhoz kapcsolódó hiedelem hátterét, kitérnek más híres szerencsehozó szobrokhoz kapcsolódó hasonló legendáriumokra, illetve jelzik, hogy ez idáig a Várban lakók nem jelezték nemtetszésüket a szobor simogatása miatt.

Megjegyzik azonban, hogy a szoborhoz történő felmászás balesetveszélyes és megrongálhatja az emlékművet, ezért egy ilyen tartalmú tábla kihelyezését tervezi a kerületi önkormányzat.

A fentebb említett hiedelem szerint aki megsimogatja Hadik András lovasszobrának heréjét, annak szerencséje lesz.