A Nébih bízik benne, hogy egyszeri alkalom volt a szalmonellával fertőzött német sertéshús

2023.09.16. 11:28
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bízik benne, hogy a magyar kiskereskedelmi láncok inkább a megbízható magyar beszállítókra hagyatkoznak az alacsony beszerzési költségű, kétes minőségű külföldi termékek helyett.

Eljárást indított a Nébih egy magyar kiskereskedelmi lánccal szemben, miután a hatóság szakemberei szalmonella jelenlétét mutatták ki egy Németországból származó, előre csomagolt, darált sertéshúsból készült termékben. 

Az esetre akkor derült fény, amikor a Nébih szakemberei mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek a boltokban kapható friss darált sertéshúsból – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége közleményéből, amit a Világgazdaság vett észre.

Azt is írták, hogy nincs lehetőség a termék visszahívására, mert a rövid szavatosság miatt gyorsan túladhatott rajta az áruházlánc.

Hatalmas aggodalomra nem ad okot az ügy, a szalmonella ugyanis alapos hőkezelés után eltűnik a termékekből, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Magyar Húsiparosok Szövetsége is többször felhívta már a figyelmet, hogy a friss áruk esetében kiemelt jelentősége van a termékek származásának.

Továbbra is szeretnénk arra ösztönözni a fogyasztókat, hogy a vásárlás során minden alkalommal tudatosan válasszanak az áruházak kínálatából. Egy jelentős akció esetében is mérlegeljék, valóban megéri-e az olcsóbb külföldi terméket választani a garantáltan jó minőségű magyar áru helyett

– írták.