Magyar katonákat exhumáltak Fejér vármegyében

2023.09.19. 20:47
A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság hadisírgondozó szakemberei a minap az alsószentiváni temetőben magyar katonák exhumálását végezték el.

Katonákat exhumáltak a Fejér vármegyei alsószentiváni temetőben. A második világháború idején elesett tíz ismeretlen magyar katona földi maradványát elszállították, és kísérletet tesznek az azonosításukra, majd ismét eltemetik őket, várhatóan a fővárosban – írja a Fejér vármegyei hírportál.

A helyszíni kutatás alkalmával az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vármegyei hadisírgondozással megbízott szaktisztje, a MH 6. Területvédelmi Ezred 17. Területvédelmi Zászlóalj hivatásos és tartalékos katonái, valamint a székesfehérvári Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium honvédelmi nevelésben részesülő kadétjai működtek közre.

A hősi halált halt magyar honvédek katonai tiszteletadással egybekötött újratemetésére várhatóan Budapesten, a Fiumei úti Sírkert 52-es katonai parcellájában kerül sor.

Mint arról beszámoltunk, szeptember elején huszonhét, a második világháborúban életét vesztő magyar honvéd földi maradványai kerültek elő a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Apagyon, de tizenhat másik, hősi halált halt magyar katonát exhumáltak Mogyoródon is.