Leszakad az ég kedden, az egész országra kiadták a figyelmeztetést

2023.09.19. 06:19
Kedden újabb hidegfront érkezik Magyarországra, így országszerte záporokra, zivatarokra lehet számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki zivatarok és felhőszakadások miatt. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 31 Celsius-fok között valószínű.

Kedden egy hidegfront érkezik, melynek hatására több tájegységünkön is számítani kell elszórtan záporok, zivatarok kialakulására – írja az Időkép. Ugyanakkor délután már többfelé felszakadozhat a felhőzet, és időnként kisüthet a nap a felhők közül.

Egyre többfelé nyugatira, északnyugatira fordul a szél, melyet élénk, erős lökések kísérhetnek, de kezdetben a keleti tájakon még a délies szél lehet élénk, erős. Hajnalban 13 és 20 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, napközben pedig 23–31 fokra van kilátás, délkeleten lesz a legmelegebb.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat valamennyi vármegyére egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt. Mint írják, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. Emellett egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt

  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Hajdú-Bihar,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
  • Somogy 
  • és Zala vármegyében.

Ezeken a területeken intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Jön az újabb hidegfront

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint kedden hidegfronti hatás érvényesül, emiatt az érzékenyek körében elsősorban fejfájás és görcsös panaszok jelentkezhetnek. A szelesebb időben fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Nehéz nap vár az idősekre és a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. 

Fülledtebbé válik az idő, emiatt nehézlégzés, légszomj is jelentkezhet. Zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota, így ők lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben. Sokfelé romlik hő- és komfortérzetünk, de délkeleten még 30 fok körül alakul a csúcshőmérséklet.