Varga Judit: Biztosítani kell a kárpátaljai magyar kisebbség jogait

2023.09.19. 07:40
„Magyarország nem lesz abban a helyzetben, hogy támogassa Ukrajna európai integrációját, ha Kijev nem biztosítja az ottani kisebbség jogait” – mondta Varga Judit hétfőn Madridban, az Európai Ügyekkel Foglalkozó Bizottságok Konferenciáján (COSAC).

Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke az uniós tagországok nemzeti parlamentjeiben tevékenykedő uniós bizottsági elnökök társaságában vett részt és szólalt fel a spanyol soros EU-elnökség jegyében zajló tanácskozáson.

Egyértelműen támogatjuk Ukrajna integrációs folyamatát, de Kijev nagyon szigorú feltételsort kapott, amikor megelőlegezték neki a tagjelölti státuszt. Madridi felszólalásomban kitértem arra, hogy az ukrajnai magyar kisebbségi jogokat legalább a 2015-ös szinten kell biztosítani, a legújabb fejlemények viszont azt mutatják, hogy teljes jogfosztás zajlik Kárpátalján

– mondta Varga Judit, aki telefonon nyilatkozott Madridból az MTI-nek. Hozzátette, októberben készül el az európai bizottsági értékelés, amely alapján a tagországok döntenek a továbbiakról. Mint megjegyezte, a Velencei Bizottság közelmúltban kiadott véleménye alapján egyszerű törvénymódosítással rendezni lehetne az ukrajnai magyar kisebbség helyzetét.

„Hangsúlyosan szóltam az EU bővítésének kérdéséről. Elmondtam, hogy Magyarország hosszú évek óta elkötelezett támogatója az EU nyugat-balkáni bővítésének, nagyon fontos, hogy valódi perspektívát nyújtsunk, és csak érdemeken alapuló bővítést tudunk elfogadni. A térség országai, elsősorban Szerbia, már lassan tíz éve csatlakozási tárgyalásokat folytatnak az unióval. Olyan integrációs szinten kell együttműködni, amely nem sérti a nemzeti szuverenitást, a szubszidiaritás elvét, és ott legyen mélyebb az integráció, ahol annak valódi hozzáadott értéke van” – fejtette ki Varga Judit.

A magyar politikus szerint bár a keleti partnerség országai közül egyre többen csak Ukrajnát és Moldovát említik, Georgiának is csatlakozási perspektívát kell nyújtani.

Varga Judit elmondta Magyarország álláspontját a spanyol uniós elnökség prioritásairól is.

„Kiegyensúlyozottan megfogalmazott uniós elnökségi programról van szó, amely kezeli azokat a kihívásokat, melyeknek Európának most meg kell felelnie. Ezek közé tartozik a versenyképesség, a szociális pillér erősítése, valamint a migráció kezelése. José Manuel Albares spanyol külügyminiszter mostani beszédében a demográfia ügyét is kiemelte, ami Magyarország számára fontos prioritás” – sorolta Varga Judit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a demográfiai kihívás a 2024 második felében esedékes magyar EU-elnökség kiemelt eleme, és azt a kormány a versenyképesség szempontjából közelíti meg. Varga Judit úgy fogalmazott: „uniós elnökségünk idején” a magyar családpolitikai intézkedéseket is „népszerűsíteni kívánjuk”.

A COSAC-tanácskozáson részt vettek a tagjelölt országok, így a Nyugat-Balkán képviselői is, Szerbiát Kovács Elvira, a belgrádi parlament uniós bizottságának elnöke képviselte.