Iványi Gábor: Megtörténhet, hogy több száz hajléktalan visszakerül az utcára vagy meghal

2023.09.20. 21:08
Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője szerint intézményeik ellehetetlenítése esetén nemcsak a hajléktalanok kerülhetnek borzalmas helyzetbe, hanem családok százai is elveszítenék egyetlen élelemforrásukat, több ezer hátrányos helyzetű gyermek pedig az esélyét az oktatásra.

Iványi Gábor a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában szerdán tartott tájékoztatóján beszélt arról, hogy intézményeik ellehetetlenítése esetén családok százai veszítenék el egyetlen élelemforrásukat, több ezer hátrányos helyzetű gyermek esélyét az oktatásra. Mentális sérültek, idős emberek, bántalmazott anyák sorsa kerülne végveszélybe – írja a Népszava.

Nincs tülekedés azért, hogy ezeket a feladatokat más láthassa el

– mondta Iványi, majd hozzátette: csak annyit kérnek, hadd folytathassák a munkájukat a legszegényebbekért, a legkiszolgáltatottabbakért.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentéseire is reagált, aki szerint az állam már nem tartozik nekik. 

Az egyházi státuszunk elvonása miatt évente nagyságrendben 2 milliárd forint támogatástól esünk el. Így a magyar állam tartozásának becsült összege 14 milliárd, a mi tartozásunk majdnem tízszerese

– állapította meg a lelkész. Gulyás szerint 963 millió forintot már kapott a szervezet, de Iványi Gábor szerint ebből csupán 304 milliót kaptak meg.

A lelkész azt kérte a belügyi államtitkároktól és a felelős minisztertől, hogy a kritikus helyzetre való tekintettel függesszék fel a köztartozás normatív támogatásból történő elvonását.

Ha esetleg elkerülte a figyelmüket az intézkedéseik következménye, ezúton szeretnénk jelezni ismét, hogy ezer dolgozó és húszezer ellátott került kilátástalan helyzetbe

– fogalmazott. 

Továbbá köszönetet mondott az adományozóknak, akik csaknem 45 millió forintot adtak, hogy a krízisalapból segítséget nyújthassanak munkavállalóiknak. 

Iványi Gáborék most „örökbefogadási” kampányt indítanak. Várják azoknak a cégeknek, vállalkozásoknak, magánembereknek a jelentkezését itthon és külföldön, amelyek/akik akár csak egy hónapra „örökbe fogadnának” egy-egy intézményüket, tehát átvállalnák az adott időszak bérköltségeit valamelyik iskolában, szociális otthonban, hajléktalanszálláson – írja a lap.

Ha a kormány nem hagy fel a módszeres kivéreztetésünkkel, megtörténhet, hogy több száz hajléktalan visszakerül az utcára vagy meghal, mert ellátatlan marad

– hangsúlyozta Iványi Gábor lelkész.