Orosz közösségi oldalak képeit felhasználva kampányolnak magyar Facebook-csoportokban

2023.09.21. 05:55
A gombamód szaporodó álprofilok főként budapesti és agglomerációs Facebook-csoportokba beépülve tolják a kormányzati propagandát. Az álprofilok leginkább a Mandiner, a Magyar Nemzet vagy a Bors főpolgármestert támadó cikkeit osztják meg, a profil- és borítóképeket pedig szinte kivétel nélkül orosz közösségimédia-oldalakról szerzik be. Az álprofilok jellemzői és aktivitása alapján egyértelmű, hogy koordinált akcióról van szó – derült ki a Political Capital kutatásából, ami az Átlátszón jelent meg.

Az elemzés szerint a Fővárosi Önkormányzatot támadó cikkeket posztolnak kampányszerűen ezekben a csoportokban az álprofilok. A Political Capital már évek óta kutatja ezt a jelenséget, valamint a dezinformáció megjelenéseit a közösségi médiában, így a korábbi tapasztalataik alapján 123 olyan, a Fővárosi Önkormányzatot rendszeresen támadó profilt azonosítottak, amelyek a következő ismérvek miatt bizonyosan álprofilok:

  • Magyar névvel jelennek meg, de az URL-jükben egytől egyig idegen nevek szerepelnek.
  • Az álprofilok semmilyen információt nem tesznek nyilvánossá, így az oldalukon csak a profil- és a borítókép, valamint az az időpont jelenik meg.
  • A profil- és borítóképet mindannyian a nyáron állították be, június 4. és augusztus 22. között. A beazonosított álprofilok több mint felénél (71 esetben) ez két napon, június 5-én és 6-án történt.
  • A profil- és borítóképeket – ahogy az fordított képkereséssel megállapítható – orosz közösségimédia-oldalakról (döntően a VKontakte-ról) szerezték. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy Oroszországból irányítják ezt. Egyszerűen csak nehezebb ezeket megtalálni.

Ezekből akár az is következhet, hogy ezek a profilok valódi személyeké lehetnek, de ez korántsem biztos. Központi koordinációra utal, hogy az álprofilok tevékenysége azonos mintát követ:

  • Nyári hónapokban épültek be főként fővárosi, illetve agglomerációs helyi ügyekkel foglalkozó, nyilvános Facebook-csoportokba.
  • A csatlakozásukat követően legtöbbször kommentár nélkül osztottak meg olyan cikkeket, amelyek a budapesti városvezetést vagy személyesen Karácsony Gergely főpolgármestert élesen bírálják.
  • Szinte mindegyikük ugyanazt a néhány cikket osztotta meg, többek között a Mandiner, a Magyar Nemzet, a Bors vagy más kormányzati irányítású felületek írásait. 
  • Csak ritkán posztolnak egy-egy csoportban, ennek az óvatosság lehet az oka. Egy-egy csoporthoz jellemzően 4-6 álprofil csatlakozott, ami a szervezettségre is utal.

Az álprofilok mögött álló személyek kilétét a Meta nem fedi fel, valószínű, hogy egy magyar csoport tartja kézben ezeket az álprofilokat. A koordinátorok vagy a dark weben vásárolhatták az álprofilokat, vagy olyan szervezetektől kaphatták, amelyeknek nem volt már szükségük rájuk. Ez után névváltoztatással, új profil- és borítókép beállításával a hazai közeghez igazították azokat, és máris hús-vér magyar lokálpatrióták Facebook-profiljának tűnnek – írja a lap