Rákkeltő lehet ez az olaj, visszahívta a Nébih

2023.09.21. 19:39
Yi Yuan szezámolajat hívott vissza a Nébih, az olaj fekete szezámmagból (100% Pure Black Sesame Oil) készült. A visszahívás oka, hogy a termékben magas az ásványiolaj-tartalom.

 Yi Yuan márkájú, fekete szezámmagból készült olajat hívott vissza az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert magas benne az ásványiolaj-tartalom.

fekete szezám olaj
Fotó: Nébih

Az ásványolaj-szénhidrogének főként nyersolajból származó vegyületek, de szintetikus úton is előállíthatók szénből, földgázból vagy biomasszából. Az ásványolaj-szénhidrogének bekerülhetnek az élelmiszerekbe környezetszennyezés útján, de bejuthatnak a betakarítás vagy az élelmiszer-feldolgozás során alkalmazott gépek kenőanyagaiból, technológiai segédanyagokból, élelmiszer-adalékanyagokból és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokból (például papír, karton) is.

Ezek rákkeltő hatást fejthetnek ki, az ásványolajok egyes telített szénhidrogénjei pedig az emberi szövetekben felhalmozódva májkárosodást okozhatnak. Az ásványolaj-szénhidrogének élelmiszer minőségű termékeit olyan kezelésnek vetik alá, amitől minimálisra csökken az aromásszénhidrogén-tartalmuk – írja a Nébih.  • Hírek
  • Babaváró hitel