Nem mindenhol tudja kifizetni az önkormányzat a szociális tűzifa darabolását

2023.09.21. 05:56
Rengetegen igényelnek az önkormányzatoktól szociálistűzifa-támogatást. A legtöbb helyen idősek, egyedülállók és nagycsaládosok kérnek segítséget. A szállítás és darabolás költsége akár a több száz ezer forintot is elérheti, ezt pedig nem mindenhol tudják kifizetni az önkormányzatok.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Láziban sem tudja már az önkormányzat finanszírozni sem a szállítás, sem a fa összevágásának költségét. Így a kiszállítás és a felvágás is az igénylő költsége.

Ez éves szinten jelenthetett adott esetben nyolcszázezer forintot. Tehát nekünk perpillanat ugye, mivel az anyagi helyzetünk szűkült, nem tudjuk úgy finanszírozni ezt a dolgot

– fogalmazott az RTL Híradó stábjának Kajtár József polgármester.

Écsen más a helyzet, megérkezett a szociális tűzifa, amelyet 30 család is igényelt a településen. Családonként kettő-három erdei köbmétert kaphatnak, ezeket azonban feldarabolva szállítják házhoz.

A település polgármestere szerint leginkább a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő személyek igénylik a támogatást, akikkel nem tehetik meg azt, hogy rájuk hárítsák az összevágás terhét.