Megújult a Tatai Csillagda

2023.09.21. 18:02
Két év munka után csütörtökön átadásra kerülhetett a Tatai Csillagda, amelynek nyitására még pár hetet várniuk kell a látogatóknak. Az átadóünnepségen megjelent Kovaliczky István, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Komárom-Esztergom Megyei Egyesület (TIT KEM) igazgatója is, aki megosztotta a csillagda történetét a vendégekkel 1841-től 1973-ig.

A megújult Tatai Csillagdát 1973-ban vette át az egyesület, akkori romos állapotában. Az épület raktárrészéből kialakítottak egy múzeumot a csillagda névadója, Posztoczky Károly amatőr csillagász részére, akinek unokája, Posztoczky Mária felajánlotta a múzeum számára nagyapja minden hagyatékát. 

Az eszközök között akadtak mérőműszerek, órák, bútorok és egyéb olyan tárgyak, amiket maga Posztoczky Károly használt 

– tudta meg a KEMMA.

A csillagda felújítását 2016-ban kezdték el az ógyallai csillagda együttműködésével. Az alaprajzot úgy készítették el, hogy az épület egy üstökösre emlékeztessen, továbbá bővíteni is akarták az épületet, hogy még professzionálisabb megfigyeléseket tehessenek. A két csillagda összefogásával ez meg is valósulhatott.

Az épület most már igazán méltó helynek bizonyul Posztoczky Károly öröksége számára, illetve nagy sikernek örvend majd a sok kis részlet, amit az épület rejt, például a fekete mennyezeten látható villanykörték, amelyek különböző csillagképeket mintáznak meg. Az épület falait magyar és szlovák kisiskolás gyerekek rajzpályázati műveik díszítik, és a kupolában egy igazi naptávcsövet is kipróbálhatnak majd a látogatók.