Hiller István: Nem Brüsszelnek, hanem a kormánynak kell állnia a pedagógusok béremelését

2023.09.22. 09:39
„A magyar pedagógusok jelentős mértékű béremelését a magyar központi költségvetésnek kell állnia” – mondta az InfoRádió műsorában Hiller István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke.

Hiller István szerint elfogadhatatlan a kormány azon állítása, miszerint akkor lesz jelentős béremelés, ha (leegyszerűsítve) a brüsszeli pénzeket megkapjuk. 

A politikus szerint ugyanis a magyar pedagógusok bérét a magyar központi költségvetésnek kellene állnia.

„A brüsszeli »dolog« egy nagy politikai érvrendszernek a része. Így lehet a központi költségvetés-terhelést elhárítani, és Brüsszelre fogni azt, ami egyébként nincs” – fogalmazott az MSZP képviselője az Infostart szerint. 

Hozzátette: tisztában van vele, hogy a kormány hosszú távon nem brüsszeli pénzből finanszírozná a magyar pedagógusok bérét, azonban szerinte egy olyan kormánynak, mint a magyar, amely olyan sokat ad a szuverenitására, el kell fogadnia: a számára feladatot teljesítő tanárok fizetése nem jöhet máshonnan.

Hiller István szerint a felsőoktatás minősége is romlik

Az Infostart emlékeztette arra, hogy az utóbbi időben nemcsak a közoktatás rendszerében, hanem a felsőoktatásban is komoly változások léptek életbe. Erre példa a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlése, illetve a a felsőoktatási tanulmányokhoz szükséges minimumponthatár megszűnése is. Mint írták, az oktatási szakemberek szerint ez a folyamat komoly minőségbeli romláshoz vezethet.

Hiller István szerint a kormány a pedagógushiányra válaszolt, amikor kijelentette, idén többen nyertek felvételt a felsőoktatási intézményekbe, mint a korábbiakban. Az MSZP képviselője szerint azonban nem arról van szó, hogy a korábbi szabályokat és feltételeket többen teljesítették, hanem arról, hogy azokat a minőségi kritériumokat, amik évről évre egyébként is csökkentek, eltörölték.

Szerinte kis túlzással, aki a mostani rendszerben nem bukott meg az érettségin, könnyedén bekerült valamilyen felsőoktatási intézménybe.