Kósa Lajos űrpolitikus lett: űrpolitikai csoport alakult a parlamentben

2023.09.25. 21:14
Új, űrpolitikával foglalkozó parlamenti csoport kezdte meg működését hétfőn. A magyar űripari stratégia keretében hamarosan magyar űrhajós vehet részt egy harmincnapos kutatási misszión a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke bejelentette, hogy űrpolitikai csoportot hoztak létre a parlamentben. A csoport tagjai az alábbi személyek lesznek: 

  • Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos,
  • Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke,
  • Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke,
  • és Bánki Erik fideszes képviselő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Austinban beszélt arról, hogy az Axiom Space amerikai vállalattal aláírhatják azt a szerződést, melynek alapján véglegessé válik, hogy Magyarország ismét embert küld a világűrbe.

A kormány nemrég arról határozott, hogy a magyar űripari stratégia keretében küld fel kutatót a Nemzetközi Űrállomásra, hogy ott harminc napon keresztül különböző eszközök használatát tesztelje, és tudományos kísérleteket hajtson végre.

A miniszter elmondta, jelenleg négy magyar űrhajósjelölt versenyzik a kutatómunkai posztért. Ők idén októberben megkezdik Austinban és Houstonban a képzések, helyszíni tesztelések első fázisát, utána szűkül a lista két főre, és csakis közvetlenül az űrrepülés előtt születik majd döntés arról, hogy ki lehet a második magyar űrhajós.