Furcsa roncsot találtak a Marosban

2023.09.27. 07:55
Az elmúlt napokban rendkívül alacsony volt a Maros vízállása, amitől homokpadok jelentek meg a folyóban. Továbbá Ferencszállás közelében egy elsüllyedt hajóroncs is láthatóvá vált. Bodrogi Attila amatőr természetbúvár készített fotókat az esetről, aki a 24.hu-nak mesélt az élményről.

A Maros vízállása az elmúlt napokban rendkívül alacsony volt, ami miatt érdekes hajóroncs is a felszínre került. A roncsról nincsenek részletes információk, ugyanis roppant sűrű a növényzet árterében, így nem lehet közelről lefotózni. 

Maros
Fotó: Wikipedia

Annyi kiderült, hogy fénykorában egy uszály volt, amely a Maros töltéséhez szállított anno köveket, és valószínűleg szállítás közben süllyedhetett el. A vízügyi igazgatóság nyilvántartása szerint a hajó egy román átkelő kishajó lehetett. 

A hajóroncs a Maros folyó rendkívül alacsony vízállásának eredményeként jelent meg a folyóban. A roncs nyilvántartásunk szerint a folyó 18,560 folyókilométer-szelvényének környezetében található, amely az 1970. évi rendkívüli marosi árvíz során Romániából érkező, ott elszabadult kis méretű ponton vagy átkelő kishajó maradványa

– mondta Borza Tibor, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese a 24.hu-nak.

A Maros rekordáradása utoljára 1970 májusában volt, amikor is 624 centiméteren tetőzött a folyó.