Felfüggesztett börtönbüntetést kaphat egy fideszes polgármester, de újraindulna jövőre

2023.09.27. 09:59
Vádat emeltek Törökbálint fideszes polgármestere ellen, amit a politikus a Facebook-oldalán jelentett be. Az Átlátszó úgy tudja, hogy az önkormányzati ingatlanokkal összefüggésben történhetett simlis ügylet, amiért Elek Sándort a hűtlen kezelés minősített esetével vádolta meg az érdi ügyészség.

A városvezető a bejegyzése szerint megkönnyebbüléssel fogadta a hírt, hogy akár egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik őt.

Az Érdi Járási Ügyészség nyújtott be 2023. szeptember 19. napján vádiratot az Érdi Járásbíróságra a Btk. 376. § (1) bekezdésébe ütköző és a (4) bekezdés a./ pontja szerint minősülő, folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt

– közölte az ügyészség az Átlátszóval, miután Törökbálint fideszes polgármestere, Elek Sándor már a közösségi médiában bejelentette az ellene zajló vádemelést. 

A vádiratban az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására, valamint az eljárás során felmerült bűnügyi költség általa történő megtérítésére tett indítványt

– közölte a főügyészség szóvivője.

Ingatlanmutyi?

Korábban az Átlátszó foglalkozott már az üggyel, amikor gyanúsítottként hallgattak ki egy személyt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt.

Az ügyészségi szóvivő szerint ez ugyanaz az ügy, amikor a vádlott önkormányzati rendeletben számára biztosított, úgynevezett átruházott hatáskörben dönthetett a 2018-as, valamint a 2019-es évben két törökbálinti önkormányzati ingatlan becsérték alatti értékesítéséről.

A döntése eredményeként az önkormányzatot jelentős – azaz ötmillió forintot meghaladó, de ötvenmillió forintot el nem érő – vagyoni hátrány érte

– közölte az ügyészség.

Az ügyben a feljelentést Bruder Márton, a Törökbálint Holnap Egyesület önkormányzati képviselője és Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere tette meg. A lap 2020-ban már feltárt egy ügyet, amikor kiderült, mélyen áron alul juttatta telkekhez munkatársait Törökbálint fideszes polgármestere helyi ellenzéki politikusok szerint. Közben a fideszes politikus megkönnyebbült.

Megkönnyebbüléssel fogadtam a hírt, hogy az ügyészség végre átadta az elkészített vádiratot a független Magyar Bíróságnak. Az ügyészség dolga, hogy vádat emeljen, a bíróság dolga pedig az, hogy ítéletet hozzon

– írta a Facebookon Elek Sándor.

Szerinte az ellentmondásos megítélésű telekügyletek miatt most már hangsúlyosabban érvényesülhet a jogi védelme. Szerinte minden szempontot figyelembe vesz a bíróság, és felmentő ítélet születik.

Az ellene indult eljárás egyébként három éve tart, és ismeretlen tettes ellen indult. Ezután gyanúsították meg, majd a rendőrség vádemelési javaslattal továbbította az ügy iratait a vádhatóságnak. A vádiratban megjelölt bűncselekmény a hűtlen kezelés minősített esete, amelynek elkövetését a törvény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti. Az, hogy a férfi polgármesterként és folytatólagosan követhette el a bűncselekményt, súlyosító körülmény lehet.

Újraindulna a városvezetői posztért

Ha felfüggesztett szabadságvesztést kap a polgármester, akkor nem kellene megfosztani méltatlanság miatt a polgármesteri tisztségétől. A méltatlanság kimondásának ilyen esetben ugyanis az a feltétele, hogy szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítéljék. A lap megkereste a polgármestert az újraindulásával kapcsolatban.

A kérdésére a válasz: igen, indulni fogok a jövő júniusi polgármester-választáson. A törökbálinti lakók többsége pártállástól függetlenül ezt el is várja tőlem, mely az eddigi kilenc év során munkába fektetett energiának és az elért eredményeknek köszönhető. Meg vagyok győződve arról, hogy nem követtem el semmilyen jogsértést. Jogi képviselőim az ügy részletes ismeretében ezt alátámasztják. Nyugodtan, sőt bizakodóan várom a tárgyalást. Tudomásom szerint mindenkit ártatlannak kell tekinteni, amíg a bíróság ki nem mondja az ellenkezőjét, és nincs kétségem a számomra pozitív ítéletben

– válaszolta a polgármester.