Belső feszültség a főváros vezetésében, sokak szerint Karácsony Gergely „befeküdt a NER-nek”

2023.09.28. 08:57
Májusban politikai szövetségesei sem támogatták Karácsony Gergelyt, hogy Garancsi István cégével szerződjön több tízezer budapesti plakáthelyről, ezért a főpolgármester megkerülte a közgyűlést és maga hozott döntést. Másképp látja a helyzetet Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester.

Karácsony Gergely saját hatáskörben eljárva hagyta jóvá, hogy a fővárosi önkormányzat, illetve cégei, a BDK Kft., illetve a BKK Zrt. a Garancsi István milliárdos tulajdonában álló ESMA Reklám Zrt.-vel, valamint a Tasnádi László érdekeltségébe tartozó SYS IT Networkkel szerződjenek a következő évekre – derül ki az önkormányzat határozatából, amelyet a 24.hu vett észre.

Karácsony tehát a Fővárosi Közgyűlés nélkül döntött arról, hogy az önkormányzat érdekeltsége két olyan üzletember cégével szerződhet, akik a kormányközeli gazdasági holdudvarhoz tartoznak. Garancsi István, a székesfehérvári Fehérvár FC tulajdonosa és elnöke, aki már csak a futballszeretet miatt is jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, illetve Tasnádi László, Pintér Sándor belügyminiszter korábbi államtitkára, bizalmasa.

Mi vezetett idáig?

A lap ismerteti az előzményeket, amelyek májusig nyúlnak vissza. Ekkor a közgyűlésben nem lett meg a minősített többség – amire szükség lett volna a szerződéskötés jóváhagyásához –, miután a Demokratikus Koalíció képviselői, illetve Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester ellenálltak, és nemmel szavaztak. Döntésüket azzal indokolták, hogy „hiába volt az ESMA az egyetlen pályázó a plakáthelyekre, ne szerződjön a főváros a NER-hez köthető vállalkozó cégével.

Baranyai úgy vélte, ha Karácsonyék átengedik Garancsiéknak az oszlopokat, azzal befekszenek a NER-nek.

Az új szerződésre azért volt szükség, mert a főváros, a BDK Kft., valamint a BKK Zrt. üzemeltetésében lévő közvilágítási oszlopokról kötött 2018-as megállapodás 2023. május 31-én lejárt. A főváros új tendert írt ki, amelyre egyedül Garancsi cége jelentkezett és adott érvényes ajánlatot.

Összesen 44 139 darab közvilágítási oszlopról van szó, aminek túlnyomó többsége a BDK Kft. tulajdonában van, 126-nak a tulajdonosa a BKK Zrt., 5711-é pedig a főváros. Ezekre kerülnek fel az elefántfülnek nevezett lengőkaros szerkezetek, azokra pedig a Garancsi-cég plakátjai.

Májusban ugyan nem született döntés arról, hogy szerződést kössenek az ESMA-val, de a kormány még a hónap végén a háborús helyzetre hivatkozva arról rendelkezett, hogy Garancsiék korábbi, lejárt szerződése és a főváros hozzájárulása a lámpaoszlopok használatához a veszélyhelyzet ideje alatt érvényben marad.

Karácsony és Kiss szerint rendben van, Baranyi nem ért vele egyet

Karácsony Gergely szerint a régi és az új, 2028-ig szóló ESMA-üzlet között van két jelentős különbség. Egyrészt a plakáthelyek darabját mintegy 130 forinttal drágábban adta a főváros, mint korábban, másrészt Garancsiék a jövőben nem helyezhetnek ki politikai hirdetéseket az elefántfülekre.

Másképp látja az ügyet Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester is. Kiss hasonló magyarázatot adott, mint Karácsony. Szavai szerint „az szmsz (szervezeti és működési szabályzat – a szerk.) felhatalmazza a főpolgármestert, hogy ilyen ügyben döntést hozzon, volt erre példa korábban is több alkalommal”. Kiemelte, hogy a plakáthelyek napidíját 250 forintról 381 forintra tudták felemelni, illetve, hogy ezentúl a plakátokon nem lehetnek politikai hirdetések. Szerinte tehát „onnan kell ezt az ügyet megítélni, hogy ez a szerződés a főváros szempontjából jobb helyzetet teremt, több pénzhez jut az önkormányzat, és politikai hirdetés sem lesz a plakátokon”.

A 24.hu arra is rákérdezett Kissnél, hogy nem visszás-e, hogy a NER emblematikus szereplőjével kerül üzleti viszonyba az ellenzéki többségű fővárosi önkormányzat Karácsony Gergely személyes döntése nyomán?

Lehetne azt mondani, hogy milyen nagy ellenállók vagyunk, nem szerződünk, csak hát korábban is ezzel a céggel voltunk szerződésben. Ezeken a feltételeken most javítottunk, a főváros szempontjából ez a döntő

– válaszolta a főpolgármester-helyettes.

Baranyi Krisztina ugyanakkor úgy véli, ez a döntés még akkor sem örömteli, ha az szmsz szabályosan hozta meg. 

Csalódott vagyok, mert a májusi szavazás arra adott okot, hogy új előterjesztés szülessen az ügyben, lehetett volna új szavazást tartani, voltak akkor ugyanis hiányzók, de volt olyan is, aki bár jelen volt, de nem szavazott. Magyarul: tisztába lehetett volna tenni ezt az ügyet, hogy meglegyen a szükséges minősített többség, és ha ilyen döntés születik, akkor bár nem értettem volna egyet vele, de el tudtam volna fogadni. Ám erről a nyári főpolgármesteri határozatról még egy e-mailt sem írtak, pedig ez indokolt lett volna. Azt is gondolom, hogy az emlegetett gazdasági indok nem megalapozott

– fogalmazott Baranyi a lapnak, aki szerint a 131 forintos havi emelés elenyésző többletbevételt jelent a fővárosnak, ami a budapesti költségvetés méretét nézve nem lehet perdöntő.