Eltörlik a föld színéről a balatonfüredi görög falut

2023.09.29. 10:41
A balatonfüredi önkormányzat megszünteti a köztudatban csak görög faluként ismert Annagora Park Bevásárlóközpont társasházat. A negyed helyére most közparkot és lakóépületeket szeretnének létesíteni.

A balatonfüredi önkormányzat csak szégyenfoltként utalt a város görög negyedeként ismert területére, amit most adásvétel útján megszerzett. Úgy vélték, „a terület építészetileg vállalhatatlan, és funkcióját is elvesztette az évek múlásával”,

így felszámolják a bulihelyként működő épületegyüttest. 

Mint írják, az önkormányzat a maga 41 százalékos részével eredetileg is a legnagyobb tulajdonos volt a társasházként működő közösségben. A szórakozóközpontot szezonálisan működtető S.D. Park Üzemeltető Kft., illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30–35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonossal kellett az önkormányzatnak megállapodnia, adásvétel, illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás keretében.

Az önkormányzat célja, hogy egy nagy léptékű közhasznú parkot hozzanak létre a falu területén, illetve lakóházakat. A négy hektáros területnek mindössze tíz százaléka beépíthető, ezért a fennmaradó részen zöldfelületet akarnak biztosítani a kisvárosi besorolásnak megfelelően. 

Ezen lépésekkel a balatonfüredi önkormányzat régi álma teljesül, és hosszú idő után végre rendezni tudja a tájidegen terület helyzetét.