Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt a robbantó a TEK ellen

2023.10.03. 07:49
Az esztergomi robbanásért felelős J. László Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen egy, az ingatlana alatt ásott titkos alagútban.

Tizenhárom napja robbanás történt Esztergomban, egy családi háznál. Az épülethez a robbanás előtt a rendőrök is kivonultak intézkedni. A sikertelen túsztárgyalások következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nem volt köztük. A robbantás után az elkövető is meghalt.

A hősi halált halt rendőr családjának megsegítésére már több mint 500 ezer forint gyűlt össze. A robbantó már egy évvel ezelőtt megjósolta halálának körülményeit. Civilben masszőr volt, antiszemita összeesküvéselmélet-hívő volt, és előszeretettel terjesztett orosz propagandát.

Titkos alagutat ásott

A Központi Nyomozó Főügyészség által vezetett nyomozásban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusai hajtották végre a robbanás utáni helyszínelést, amelynek során találtak egy 38 méteres, illegálisan épített pincét, pontosabban egy alagutat a robbantó kertje alatt.

J. László ezt tárolásra használhatta, illetve, ha folytatta volna a veszélyes fúrást – az alagút nem volt megfelelően alátámasztva, bármikor beomolhatott volna –, akkor egyfajta menekülő-útvonalat alakíthatott volna ki magának két dűlőút között, egy lakatlan telek felé – írja a Blikk.

A lap információi szerint J. László Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen az ingatlana alatt ásott alagútban. A Blikk úgy tudja, ez a trotil nevű robbanószer alapanyagát képező vegyület a Szlovákiában ipari használatra könnyebben beszerezhető hexogén. Szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas. 

Száraz Pál nyugalmazott tűzszerész elmondta, a katonai és a polgári robbantástechnika munkálatai alkalmával is többnyire ilyen robbanóanyagból álló tölteteket alkalmaznak. A kémiai nevén trinitro nevű anyag tiszta állapotban fehér, kristályos szerkezetű. Láng hatására nyílt levegőn erős fény kíséretében felrobban.

A portál több szomszédot is megkérdezett, tudtak-e arról, hogy a férfi alagutat ás, de a legtöbbjüknek sejtése sem volt erről.