Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt a robbantó a TEK ellen

2023.10.03. 07:49

Tizenhárom napja robbanás történt Esztergomban, egy családi háznál. Az épülethez a robbanás előtt a rendőrök is kivonultak intézkedni. A sikertelen túsztárgyalások következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nem volt köztük. A robbantás után az elkövető is meghalt.

A hősi halált halt rendőr családjának megsegítésére már több mint 500 ezer forint gyűlt össze. A robbantó már egy évvel ezelőtt megjósolta halálának körülményeit. Civilben masszőr volt, antiszemita összeesküvéselmélet-hívő volt, és előszeretettel terjesztett orosz propagandát.

Titkos alagutat ásott

A Központi Nyomozó Főügyészség által vezetett nyomozásban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusai hajtották végre a robbanás utáni helyszínelést, amelynek során találtak egy 38 méteres, illegálisan épített pincét, pontosabban egy alagutat a robbantó kertje alatt.

J. László ezt tárolásra használhatta, illetve, ha folytatta volna a veszélyes fúrást – az alagút nem volt megfelelően alátámasztva, bármikor beomolhatott volna –, akkor egyfajta menekülő-útvonalat alakíthatott volna ki magának két dűlőút között, egy lakatlan telek felé – írja a Blikk.

A lap információi szerint J. László Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen az ingatlana alatt ásott alagútban. A Blikk úgy tudja, ez a trotil nevű robbanószer alapanyagát képező vegyület a Szlovákiában ipari használatra könnyebben beszerezhető hexogén. Szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas. 

Száraz Pál nyugalmazott tűzszerész elmondta, a katonai és a polgári robbantástechnika munkálatai alkalmával is többnyire ilyen robbanóanyagból álló tölteteket alkalmaznak. A kémiai nevén trinitro nevű anyag tiszta állapotban fehér, kristályos szerkezetű. Láng hatására nyílt levegőn erős fény kíséretében felrobban.

A portál több szomszédot is megkérdezett, tudtak-e arról, hogy a férfi alagutat ás, de a legtöbbjüknek sejtése sem volt erről.