Több millió forintos jutalmat kapott a fóti alpolgármester

2023.10.03. 18:08
Vass György polgármester nyári hatmilliós jutalma után most Bíró Zoltán alpolgármesternek szavazott meg 2,6 millió forintos jutalmat a kormánypárti többség Fóton. De a helyi politikus nagyvonalú volt, mert a jutalmat felajánlotta a helyi szervezeteknek, bár a legnagyobb része ennek a felesége által irányított alapítványhoz került.

Vass György polgármester hatmilliós jutalma után a helyi képviselő-testület a múlt héten Bíró Zoltán alpolgármesternek 2,6 millió forintnak megfelelő hathavi jutalmat szavazott meg – derült ki a Magyar Narancs cikkéből. A polgármester, valamint az alpolgármester is arra hivatkozott, hogy jutalmának nagy részét civil szervezeteknek juttatja.

Mint mondta, a 2,6 milliót felajánlja a Károlyi Clarisse Alapítvány Oltalom otthonának, a Romtemplom Alapítványnak és az idén 45 éves Fóti Asszonykórusnak. Csorba István DK-s önkormányzati képviselő a testületi ülésen megjegyezte:

a Károlyi Klarissza Alapítványt Bíró Zoltán felesége, Szécsi Ildikó Csilla vezeti, a Romtemplom Alapítványban pedig kuratóriumi tag.

De Fót jegyzője elhárított minden rosszindulatú értelmezést, ugyanis tisztázta: „Az alapítvány vezetője véletlenségből az alpolgármester felesége”. Sőt, azt is hozzátette, hogy a felajánlás nem a család magánpénzét gyarapítja.

Időközben megkereste az Index szerkesztőségét Mihály Zsolt Apor, a település jegyzője és kijelentette, nem állította az előző bekezdésben leírtakat, amit a testületi ülés felvételével támasztott alá. A felvétel alapján az alábbi megállapítást tette a testületi ülésen:

„Egyrészt a magánérdekeltségnél merülhetne föl bármilyen összeférhetetlenségi kérdés, kérdés itt az áttételeknél, hogy ez feltétlenül indokolt-e, de itt most nem arról szavazna bárki, hogy az önkormányzat közvetlenül olyan szervezeteknek utal pénzt, amely esetleg összeférhetetlen valamelyik képviselővel, vagy alpolgármesterrel, hanem arról beszél, arról szól most az egész vita, hogy az Alpolgármester úr a magánvagyonából ad valakinek támogatást, ahhoz pedig egy képviselő-testületnek semmilyen összeférhetetlenséget nem kell vizsgálnia”.

Az jegyző felszólalása a testületi ülés jegyzőkönyvében is elolvasható.