Magánklinikát nyitott az orosházi kórház igazgatója, soron kívüli vizsgálatot rendeltek el ellene

2023.10.03. 10:08
Miközben jelentős orvoshiány van az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben, az intézmény vezetője, Duray Gergő magánklinikát alapított, jelentős részben az általa vezetett állami egészségügyi intézmény orvosaival. A hír hallatán az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) soron kívüli vizsgálatot rendelt el.

Duray Gergő, az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet vezetője magánklinikát nyitott a napokban, bő egy kilométerre a kórháztól. Az OrosKlinik Egészségközpontot azonban nem csak a földrajzi közelség köti össze a közintézménnyel, a magánklinika orvosainak egy része a kórház vagy az abban működő szakrendelő orvosa is – írja a 24.hu.

Duray 2013 óta vezeti az orosházi intézményt, ahová jelenleg számos orvost keresnek: szemészt, sebészt, neurológust, sürgősségi orvost, aneszteziológust, belgyógyászt, kardiológust és radiológust, de az álláshirdetések között van boncmester segédi és felnőttszakápoló is. Az intézmény honlapjáról kiderült az is, hogy a traumatológiai osztály szünetel.

Jogszerű, de nem etikus és korrekt

A lap egy szakértőt is megkérdezett minderről, aki elmondta, hogy ha Magyarországon egy kórházigazgató magánklinikát alapít és tulajdonol, bár etikai kérdéseket felvet, nem ütközik jogszabályba. Az viszont kérdéses, hogy a saját magánklinikáján rendelhet-e, mint ahogy az is, hogy az általa igazgatott kórházból orvosokat vehet-e fel. Az egészségközpont oldala szerint utóbbit megteszi Duray.

Kifejtette továbbá, az, hogy a kórház és rendelőintézet orvosai a magánklinikán is rendeljenek, engedélyköteles, az engedélyt pedig maga az intézményvezető, Duray Gergő adhatja meg. 

A szakértő szerint nem ütközik jogszabályba, ha egy orvos a közellátás keretei között megvizsgálja a betegét, majd – akár a gyorsabb ellátás ígéretével kecsegtetve – felajánlja neki a saját magánrendelésének a lehetőségét. Visszafelé viszont ez már nem szabályszerű, azaz a magánrendeléséről nem vihetné át és gyógyíthatná tovább a betegét az állami ellátásban.

Összefoglalva, a szakértő úgy látja, az orosházi modell problémáját az jelenti, hogy ugyan jogszerű, amit Duray csinál, de korrektnek és etikusnak nem nevezhető.

Soron kívüli vizsgálatot rendeltek el

A 24.hu megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), hogy megkérdezzék, jogszerű, illetve engedélyhez kötött-e az, ha egy kórházigazgató magánklinikát nyit, azt válaszolták:

az érintett intézményvezetőtől erről nem érkezett bejelentés sem a fenntartó, sem a vármegyei irányító intézmény felé.

A válaszban azonban kiemelték, hogy amint tudomást szereztek a kórház vezetőjének tulajdonosi érintettségéről, az etikai és jogi szempontokat figyelembe véve soron kívüli vizsgálatot rendeltek el. Bővebb tájékoztatást a vizsgálat után ígértek.