Ágyi poloskák jelentek meg a Szent Margit Kórház egyik osztályán

2023.10.03. 11:43
A szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthona után ezúttal a budapesti Szent Margit Kórházban jelentek meg ágyi poloskák, ami miatt egy teljes osztályt át kellett költöztetni. A rovarirtást követően az osztály visszaköltözhet a helyére. Az ágyi poloskák miatt senkit sem kellett hazaküldeni vagy más intézménybe szállítani.

„A Budapesti Szent Margit Kórházban az egyik belgyógyászati osztályon, vélelmezetten beteg által behurcolt, sporadikus esetként észleltek ágyi poloska fertőzést, járványról nem beszélhetünk” – válaszolta az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) az RTL azon kérdésére, igaz-e a hír, hogy ágyi poloskák jelentek meg a budapesti Szent Margit Kórházban.

Az intézmény vezetése a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása céljából szigorított higiénés szabályokat léptetett életbe, az érintett területről »tiszta«, üres helyiségbe költözött át az osztály valamennyi betege

– jelentette ki az OKFÖ, hozzátéve, hogy minden beteg tiszta ágyneműt és hálóruhát is kapott.

Arról is tájékoztatták a csatornát, hogy az érintett kórtermeket, illetve a szomszédos helyiségeket zárlat alá helyezték a fertőtlenítés idejére. „A rovarirtás első fázisa már megtörtént, melyet egy újabb rovatirtás követ az idevonatkozó előírásoknak megfelelően. Ezek után kerül sor a teljes terület fertőtlenítő nagytakarítására, ezt követően az osztály visszaköltözik az eredeti helyére. Preventív céllal nemcsak a kórtermek, hanem az osztály valamennyi helyiségének fertőtlenítése is megtörténik. Fenti ok miatt beteget hazaküldeni vagy más intézménybe áthelyezni nem vált szükségessé” – közölte az OKFÖ.

A probléma máshol is felütötte a fejét

Ahogyan arról korábban az Indexen is beszámoltunk, augusztus elején több videófelvétel is nyilvánosságra került,  amelyeken az volt látható, hogy ágyi poloskák lepték el a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában ápoltak szobáit.

Lapunknak több volt és jelenlegi dolgozó is nyilatkozott akkor, akik arról beszéltek, hogy bár a lehetőségeikhez mérten igyekeztek mindent megtenni korábban az invázió megfékezése érdekében (naponta cserélték az ágyneműket, porszívóztak, takarítottak), de többen úgy látták, a helyzetet már képtelenek házon belül kezelni, ezért is fordulhatott elő, hogy voltak köztük olyanok, akik inkább a nyilvánossághoz fordultak elkeseredésükben.