Szijjártó Péter: a gazdasági növekedési tervek reálisak, de kellenek a beruházások

2023.10.03. 22:14
Továbbra is reálisak a kormány azon tervei, amelyek szerint a jövő évben újraépíti a gazdasági növekedést – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki hozzátette: mindennek alapját a beruházások jelentik.

Szijjártó Péter az utóbbi évek gazdasági nehézségeiről elmondta, hogy „a magyar gazdaság nem csak túlélte ezt az elmúlt három és fél esztendőt, hanem még jól is tudott teljesíteni a világgazdasági turbulenciák kellős közepén”. A tárcavezető szerint ennek egyik oka, hogy

a kormányt még a rendkívüli nehézségek sem tudtak letéríteni arról a gazdaságstratégiáról, miszerint Magyarországon munkaalapú gazdaságot működtessen.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország jól teljesít, de sajnos nem tudja teljesen függetleníteni magát az Európában kialakult „drámai” versenyképességi visszaeséstől. Az MTi szerint a miniszter kiemelte, hogy a korábbi növekedési modell gyakorlatilag véget ért, mert a fejlett nyugati technológiák és a könnyen elérhető keleti energiahordozók kombinációjára épülő gazdasági stratégia összeomlott, és még nem is világos, hogy mi lesz helyette.

Egyelőre pusztán azt látjuk, hogy az Európai Unió gazdasági versenyképessége folyamatosan csúszik vissza. Ezt mi itt úgy tudjuk kivédeni, hogy folyamatosan hozzuk Magyarországra azokat a nagy vállalati beruházásokat, amelyek egyrészt segítenek a magyar gazdaságot növekedési pályán tartani, másrészt pedig megvédik a munkahelyeket

– jelentette ki. 

A tervünk, hogy az idei évben leépítjük az inflációt, jövőre pedig újraépítjük a gazdasági növekedést, továbbra is reális. Mindennek az alapját a beruházások jelentik. A beruházások hoznak létre munkahelyet, a munkahelyeken jön létre a teljesítmény, és aztán abból lesz export

– hangsúlyozta a miniszter. 

A kormány a lehető legtöbb beruházást vonzaná Magyarországra

Szijjártó Péter kedden arról is beszélt, hogy a nemzetközi vállalatok bizalma Magyarország, a magyar gazdaság iránt töretlen, amit jól demonstrál, hogy a tavalyi 6,5 milliárd eurós beruházási rekord után idén ennek dupláját sikerült elérni.

A tárcavezető beszédében hangsúlyozta, hogy Európa az utóbbi hat-hét évtized legsúlyosabb kihívásaival néz szembe jelenleg, az elmúlt tíz-tizenkét évben válságok sorozatát tapasztalta meg a kontinens.

„Kezdődött minden Amerikában a pénzügyi válsággal, talán még emlékszünk rá, aztán az átcsapott a reálgazdaságba, utána ránk rúgta az ajtót egy bevándorlási hullám, majd olyan egészségügyi válsággal szembesültünk, amelyhez foghatót a mi nemzedékünk korábban sohasem látott” – sorolta. Hozzátette, miután ebből kikeveredett az ország, Ukrajnában kitört a háború és ismét át kellett írni a politikai és gazdasági terveket.

A fő cél az, hogy minél több embernek, sőt lehetőleg mindenkinek legyen munkahelye (.) Éppen ezért a magyar gazdaság sikere is mindig azon áll, hogy mennyi beruházást tudunk Magyarországra vonzani. Minél több beruházást tudunk vonzani, annál több munkahelyet tudunk megvédeni, illetve létrehozni, és annál jobb lesz a gazdaság teljesítménye is

– mondta, majd hozzátette, a kormány a koronavírus-járvány alatt sem adta fel ezt a megközelítését, és így az ország történetének egyik legrobosztusabb beruházásösztönzési programját hirdette meg.