„Ön sem diplomata, mégis van diplomata-útlevele” – válaszolta Vadai Ágnesnek a külügyi államtitkár

2023.10.03. 15:27
Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminisztérium államtitkára nem lát kivetni valót abban, hogy magányszemélyek is kapnak diplomata-útlevelet. Az amerikai nagykövetség azonban nem így látja. Vadai Ágnes pedig rákérdezett, hány darab ilyen dokumentumot osztottak ki eddig a külügyminiszter engedélyével, azonban a DK politikusa megkapta, hogy neki is van ilyen dokumentuma.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét diplomatavízuma ellenére sem engedték be az Egyesült Államokba.

Ezt követően az amerikai nagykövetségnél is rákérdeztünk az ügyre, akik válaszukban jelezték: 

Az Amerikai Egyesült Államok törvényei szerint a bemutatott útlevél típusától függetlenül csak a külföldi kormányok tisztviselői számára adnak ki diplomatavízumot, magánszemélyeknek nem. A szabályozás nem csak Magyarországra érvényes.

A nagykövetség erre a konkrét esetre vonatkoztatva annyit közölt, hogy az amerikai törvények értelmében nem áll módjukban tájékoztatást adni egyedi vízumügyekről. De megjegyezték, a közelmúltban értesítették Budapestet arról, hogy megszaporodott a magyar kormány által kiállított diplomataútlevéllel beutazni kívánó olyan emberek száma, akik hivatalos minőségükben nem köthetők a kormányhoz.

Most a DK képviselője, Vadai Ágnes írásbeli kérdés formájában Szijjártó Peternél érdeklődött arról, hányan kaptak diplomata-útlevelet úgy, hogy azt Szijjártó Péter javasolta. Erre azonban nem Szijjártó Péter, hanem a miniszter helyettese, Magyar Levente államtitkár válaszolt.

Magyar Levente válaszában előbb pontosította Vadai Ágnes mondatait azzal, hogy „a diplomata-útlevél kiállítását a külgazdasági és külügyminiszter nem javasolja, hanem jóváhagyja”. A kérdésre azonban érdemben nem válaszolt, csupán megjegyezte:

Ön sem diplomata, mégis van diplomata-útlevele.

Emiatt szerinte semmi különleges nincs abban, hogy nem diplomata személy is rendelkezik ilyen útlevéllel.

A törvényben, amely szerint minden országgyűlési képviselő jogosult a diplomata-útlevélre, szabályozzák egyébként az államtitkárok útlevelét is, tehát Magyar Levente is az alapján kapott ilyen dokumentumot. A kérdés azonban nem erre irányult, hanem olyan nem kormányzati szereplőkre, akik a törvényi előírás szerint nem jogosultak automatikusan erre.