Szigorít a kormányzat, a Klebelsberg Központ kezébe kerül az irányítás

2023.10.04. 19:48
Az idei tanévtől elsősorban az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) dönt a tankerületi fenntartású iskoláknak szánt magánadományok elfogadásáról, egyes esetekben pedig azok felhasználásáról is. Ez eddig az oktatási intézmény vezetőjének hatásköre alá tartozott, de most már a szaktárca dönt abban a kérdésben is, hogy az intézmények számára felajánlott adományokat elfogadhatják-e.

A hivatalos értesítés, miszerint az iskolák már csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat, június 25-én lépett életbe. Az új szabályokban az áll:

  • a tankerületi központok igazgatói döntenek, amennyiben azok bruttó kétmillió forint érték alatt vannak, kivéve, ha az adományozó természetes személy, civil szervezet, illetve nem belföldi önkormányzati vagy állami többségi tulajdonban lévő gazdasági társaság;
  • a Klebelsberg Központ elnöke, Hajnal Gabriella dönt, amennyiben az adomány értéke meghaladja a bruttó kétmillió forintot, továbbá ha az adományozó például természetes személy vagy civil szervezet. A szabályozásban meghatározott adományozók esetében mindegy, milyen értékű az adomány, minden esetben a KK elnöke jogosult dönteni annak elfogadásáról.

– írja a Népszava.

Az új eljárás szerint a döntés meghozatala előtt a KK –  a tankerületi központ bevonásával – megvizsgálja adományozó által megjelölt célokat és következményeket, illetve az adomány rendeltetésszerű használatának alkalmasságát. 

Ha magánszemély adományoz egy intézmény számára, és nem határozza meg pontosan, milyen célból teszi ezt, akkor ennek elfogadásáról a KK dönt az iskolavezetés helyett.

A lap említést tett egy idén nyári esetről, amikor is két budapesti iskolában a szülők bérkiegészítés céljából adományoztak az intézmény pedagógusainak, illetve az is sűrűn előfordul, hogy a szülők festik a tantermeket, bútorokat és eszközöket adományoznak.