Tavaly felmentett, de most ismét kinevezett egy államtitkárt Orbán Viktor

2023.10.05. 08:44
Mázi András Bélát újból helyettes államtitkárnak nevezte ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Mázit még tavaly júniusban mentették fel akkori pozíciója alól. Emellett az is kiderült a Magyar Közlöny legfrissebb számából, hogy a KSH elnöke ezentúl nem lesz az Országos Statisztikai Tanács tagja.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy tavaly júniusban nagy személyi változások voltak államtitkári fronton a kormányban. Mázi András Bélát is akkor mentették fel, aki az igazságügyi minisztérium helyettes államtitkára volt.

Most a Magyar Közlöny legújabb számából derült ki, hogy október 15-ei hatállyal a jelenlegi igazságügyi miniszter (Tuzson Bence) javaslatára helyettes államtitkárrá nevezi ki Mázi András Bélát Orbán Viktor.

A helyettes államtitkár a24.hu szerint korábban az igazságügyi hivatásrendi kapcsolatokért felelt, azonban nem tudni, hogy most mi lesz a feladata. A kormány honlapján még nem jelent meg a személyi változás.

Az államtitkár visszatérésének köze lehet ahhoz, hogy már nem Varga Judit, hanem Tuzson Bence vezeti a tárcát.

A Közlönyből az is kiderült, hogy már nem az Országos Statisztikai Tanács tagja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke, ugyanis Kincses Áron lemondott a tisztségről. De távozása előtt még Kincses javasolta Orbán Viktornak, hogy október 1-jétől 2026. szeptember 30-áig Valkó Gábort, a KSH jelöltjét, Gerlaki Bencét, a gazdaságfejlesztési tárca jelöltjét és Pátkai Nándort, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának jelöltjét bízta meg az Országos Statisztikai Tanács tagsági teendőivel.