Nagy változás előtt állnak az autósok

2023.10.06. 13:27
A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület javasolja, hogy a hibrid gépjárművek zöld rendszám használatára vonatkozó jogosultságáról rendelkező jogszabály-módosítás ne visszamenőleges hatályú legyen, azaz a jelenlegi tulajdonosoknak lehetőségük legyen megtartani a zöld rendszámot.

Évek óta visszatérő jelleggel bejárja a sajtót, hogy az illetékes minisztérium megszüntetné a konnektorról tölthető hibrid gépjárművek zöld rendszám használatára vonatkozó jogosultságát – írja a Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület közleménye.

Alig több mint 80 ezer környezetkímélő, zöld rendszámmal rendelkező jármű fut Magyarország útjain, ebből a konnektorról tölthető hibrid járművek közel 35 ezres darabszámot képviselnek.

Mivel valóban elterjedtek az olyan zöld rendszámra jogosult plug-in hibrid autók – írják –, melyek 3000 köbcentis motorral, illetve közel 700 lóerővel rendelkeznek, így 

ezen gépjárművek zöld rendszámtól történő megfosztása indokolt a jövőben, de a konnektorról tölthető, így tisztább közlekedést lehetővé tevő járművek általános és teljes kizárás viszont nem.

Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület szerint a készülő jogszabály-módosítás ne visszamenőleges hatályú legyen, azaz a jelenlegi tulajdonosoknak lehetőségük legyen megtartani a zöld rendszámot.

Az egyesület által javasolt szabályozásban érvényesítendő kritériumok a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, a tisztán elektromos üzemmódban megtehető kilométerek növelésére, a motor-lökettérfogat és -teljesítmény, illetve a járműönsúly felső határának megjelölésére irányulnak.