Mi okozta a Magyarországot is megrázó szlovákiai földrengést?

2023.10.10. 15:56
A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium ábrákkal illusztrálva magyarázta el röviden, hogy mi okozta a tegnap este történt szlovákiai földrengést, melyet Magyarországon is érezni lehetett.

Mint beszámoltunk róla, földrengés volt Szlovákiában, Homonna városában magyar idő szerint hétfő este 20:23-kor, melyet Magyarországon, Lengyelországban és Ukrajnában is érezni lehetett. Az Android Earthquake Alerts System 5-ös erősségűre becsülte a földrengést.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-bejegyzésében leírja, hogy a rengés a Pienini-szirtöv mentén történt, ami a Külső- és Belső-Kárpátokat választja el egymástól. A tektonikai vonal az afrikai eredetű AlCaPa tektonikai lemezt és az Európai Tábla határvonala is egyben. Az Afrikai kőzetlemez folyamatosan északi irányba sodródik és nekiütközik a stabil Európai Táblával, ami folyamatos feszültségfelhalmozódást okoz.

A régióban így kisebb utórengések sem zárhatók ki.

Rendkívüli helyzetet rendeltek el Eperjesben

A földrengés miatt rendkívüli helyzetet hirdettek a szlovákiai Eperjes megye egész területén – írja a belügyminisztérium tájékoztatása alapján az Új szó.

Halálos áldozatokról és sérültekről nem tud a tárca, de számos épület és lakóház megrongálódott a Varannói, a Homonnai és a Sztropkói járásban.

„A belügyminisztérium válságkezelő osztálya és a járási hivatalok irányítják a kárfelmérést és egyeztetnek a statikusokkal, akik arról döntenek, maradhatnak-e az épületekben az ott lakók” – számolt be a minisztérium.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport