Razzia a szombathelyi börtönben: még a budiba is telefont rejtettek

DSC7170
2023.10.11. 18:57
Kommandósokat kísért el az Index stábja egy razziára a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe. A BvOP Felderítési Főosztálya 2020-ban alakult, hogy rendszeresen információkat szerezzen készülő fogolyszökésekről, fogvatartottak jogellenes tevékenységéről és tiltott tárgyak csempészéséről. Éjszakai bevetésen jártunk.

„Itt vannak a kommandósok! Pakoljatok el gyorsan!” – rikácsolja valamelyik sittes egy emeleti ablakból, de már késő.

Madzagok húzódnak a börtönépületek ablakai között, amolyan csóró kis „selyemút” ez, ahol naplemente után az elítéltek cigarettával, kávéval és különböző tiltott tárgyakkal csencselnek egymás között.

A kommandósok ezt a szokásos esti kereskedelmi tevékenységet zavarják meg, amikor két börtönépületbe is berontanak. Tudják, hogy hová kell menniük.

Gumikesztyűs kommandósok és a szerelem istennője

Az akció titkos, sokszor még maga a börtönparancsnok sem tud arról, hogy éjszakai biztonsági vizsgálat lesz az intézményben.

Egy ember titok. Kettő már bizalom. A három ember már kockázat

– magyarázza egy birkózófüles, vállas fiatalember még közvetlenül a bevetés előtt az egyik szombathelyi bevásárlóközpont parkolójában. „Senki nem tud arról, hogy jövünk” – teszi hozzá.

A börtön meglepett kapuőre beengedi a BvOP Műveleti Osztály Transportereit a parancsnoki épület külső parkolójába. „Csak csöndben, és senki ne világítson, mert a legapróbb gyanús neszre is riadót fújnak, és kidobálják az ablakokon, amiért jöttünk” – kommandíroz a műveleti parancsnok, Juhász Ferenc bv. alezredes, aki egy rövid eligazítást tart a parancsnoki épület egyik termében.

A drónosok előre mennek, a Transporterek addig a börtönépületekhez vezető zsilipkapuban várakoznak. A világítást kapcsoljátok ki!

– adja ki az alezredes a parancsot. Innentől aztán felgyorsulnak az események. Két drón száll fel az épületek fölé, hogy a drónpilóták figyeljék és videózzák: ki és milyen tiltott tárgyat dob ki a rácsos ablakokon. A kommandósok ezalatt az A3-as és az A4-es épületek egy-egy földszinti zárkájába törnek be. A fekete ruhás és csuklyás különítmény tagjai határozottan kitessékelik a fegyházkörlet lakóit a folyosóra, és arccal a falnak sorba állítják őket.

A nagyhangú fegyencek most – mint a matekfeleléskor a megszeppent kisiskolások – törölgetik nadrágjukba izzadó tenyerüket.

Kecses mozgásával csak ezután érkezik meg a szerelem és a halál istennőjéről elnevezett kábítószer-kereső kutya. Freya végigszaglássza a körletet, és vidáman jelzi: itt nincs kábítószer. Ahogy a fiatal német juhász továbbáll, a kommandósok gumikesztyűt húznak, és teljesen szétszedik a zárkát.

Papírra fújják a szegények kábítószerét

A hipis, azaz a zárkaellenőrzés során elsősorban mobiltelefonokat és különböző bódító hatású anyagokat keresnek. A magyar börtönökben a klasszikus kábítószerekre (kokain, heroin, marihuána) nincs nagy kereslet, mert az elítéltek jó része nem tudná megfizetni, és könnyebb is velük megbukni.

Annál népszerűbbek a különböző bódító hatású anyagok

– meséli dr. Vágó Zoltán bv. ezredes. A BvOP Felderítési Főosztályának vezetője szerint a szintetikus szereket papírra – például levélpapírra vagy újságra – „fújják” fel. Az ezredes szerint az ellenőrzések során nem egyszerű ezeket a „papírokat” kiszűrni. „Ha bejut a börtönbe, ott kockára vagy csíkokra vágják, és dohány közé keverve, cigarettaként szívják el” – mondja dr. Vágó Zoltán, aki szerint egy A4-es papírlap kiporciózásával akár 100-200 ezer forintot is meg lehet keresni. A bódító szintetikus anyagok használata – a lebukás mellett – más kockázatot is rejt.

2020-ban egy elítélt hirtelen rosszul lett és meghalt, miután előtte elszívott egy cigarettába sodort drogot.

„Azt feltételezik, hogy a Bika nevű dizájnerdrog okozhatta a halálát, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg” – teszi hozzá az ezredes.

Milliós üzleteket bonyolítanak telefonon

Telefonálni a börtönből csak ellenőrzött keretek között lehet. A rabok a becsempészett mobiltelefonokat sokszor arra használják, hogy korábbi bűntársaikkal kapcsolatot létesítsenek, és folyamatban lévő büntetőperekben összebeszéljenek. Az ezredes szerint volt már példa arra, hogy tanúkat fenyegettek meg.

Előfordult az is, hogy valakit lecsuktak, de ő még telefonon adta a tippeket a bűntársainak

– mondja dr. Vágó Zoltán, aki hozzáteszi: az sem ritka, hogy a telefon segítségével újabb bűncselekményeket követnek el a rácsok mögül. Ilyen volt egy – jelenleg már bírósági szakaszban lévő – többmilliós pénzmosási ügy, amelyet a főosztály és a rendőrség közösen göngyölített fel.

A tiltott tárgyak – így a minitelefonok – csempészete egyébként jól jövedelmező üzletnek számít.

Egy néhány centiméteres telefon 8-10 ezer forintba kerül, de a börtön falain belül akár a tízszeresét is érheti. A vételárat egymásnak kávéban, cigiben vagy a fogvatartottak kint lévő hozzátartozóinak fizetik ki.

Az ezredes szerint a telefonokat sokszor becsomagolják, és átdobják a börtön falán, majd egyszerűen a rácsos ablakból „bepecázzák” egy textilcsík és egy felmosófa nyelével. Régebben a hozzátartozók csomagban is be tudták csempészni a telefonokat. „Az utóbbi néhány évben a csomagküldés szabályai szigorításának, a biztonságtechnikai rendszerek fejlesztésének és a felderítési tevékenységnek köszönhetően jelentősen visszaesett a csempészáruk száma a magyar börtönökben” – állítja dr. Vágó Zoltán.

A menőzés mint árulkodó jel

A tiltott tárgyakat, így a minitelefonokat is, a rabok leginkább a zárka felszereléseibe vagy használati tárgyaikba rejtik el: ruházatba, cipőbe, vízforralóba, rádióba, más preparált használati tárgyakba, akár a borotvahabos dobozba vagy épp üdítősdobozokba. De szedtek már elő csokiszeletből, nyílászáróból és falból is ilyen tárgyakat.

„Nem jó, ha a fogvatartottak szervezkednek” – állítja a Felderítési Főosztály vezetője, aki szerint szükséges, hogy a bv. folyamatosan információkat gyűjtsön, monitorozza a fogvatartottakat, tevékenységüket, feltérképezze és bomlassza is fel a különböző szervezkedéseket.

Éppen ezzel a céllal alakult meg a főosztály 2020-ban.

Az volt a koncepcióm, hogy minél több információt gyűjtsünk a fogvatartottaktól. Legyünk közöttük, hallgassuk meg, ismerjük meg és ismerjük ki őket

– mondja az ezredes. Hozzáteszi: sokszor az anyagi helyzetük és a menősködés buktatja le őket.

A bv. felderítési csapata rendszeresen ad át információkat a bv. intézeteknek, a Műveleti Osztálynak és persze a rendőrségnek is. 2021-ben 6 fogolyszökés előkészületét tudták detektálni. Volt olyan, ahol már – a filmekből is ismert – konkrét szökési tervvel és részletesen megrajzolt térképpel rendelkezett az illető.

Éjjel 11 óra körül a szombathelyi börtön már teljesen elcsöndesedik: a zárkák ablakai elsötétednek, csak itt-ott villog még a televíziók fénye. A legtöbben már alszanak. Kivéve a kiválasztott zárkák lakóit, akik még mindig a folyosón ácsorognak, és várják a hipis végét. A felderítés információi jók voltak: a két zárkában összesen három telefont és öt SIM-kártyát találtak. Az egyik minitelefont a vécécsésze belső karimájára illesztették fel, egy olyan helyre, amit avatatlan szem észre sem vett volna.

Börtönszleng

Befalcol – öngyilkosságot követ el
Bláz – cigaretta
Csicska – a börtönhierarchia legalsó szintje
Hipis – zárkamotozás
Lefalcol – megszökik a börtönből
Tápszer – kábítószer
Sasfiók – becsempészett tiltott áru
Smasszer – börtönőr
Sukársé – csinos nő
Vamzer – besúgó

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)