Lóra pattant Novák Katalin

2023.10.14. 18:23
Novák Katalin köztársasági elnök szombaton a Tabajdhoz tartozó Bélápapusztán járt, ahol Jármy Vince díjugrató családja és két másik család tart fenn egy többhektáros gazdaságot lovakkal, hatvanezer húscsirkét magában foglaló csirkefarmmal.

Novák Katalin kiemelte: „A családi gazdaságok is a vidék erősségei”. A köztársasági elnök hozzátette:

Tabajdon olyan nagycsaládosoknál jártam, akik lovakat tenyésztenek, juhokat tartanak, csirketelepet üzemeltetnek, s közben sok gyermeket nevelnek. Élik a Budapesthez közeli, mégis tanyasi élet szépségeit és nehézségeit.

Az államfő Fejér vármegyei látogatását megtoldotta egy szombat délelőttel, amikor is Bélápapusztára utazott. Novák Katalin arra is felhasználta a látogatást, hogy beszélgessen az ifjú sportolóval a lovassportról.

Jármy Vince azt mondta: díjugratóként szeretne kijutni az olimpiára. Ehhez a magyar díjugrató-válogatott tagjaként idén nagyon közel járt, végül azonban nem sikerült kvótát szereznie a 2024-es párizsi játékokra.

A köztársasági elnök kérdésére a sportoló kiemelte, ahhoz, hogy valaki díjugratóként a nemzetközi élvonalba kerüljön, sokévnyi megfeszített munka mellett jó lovak kellenek, valamint szerencse is szükséges, hogy a sérülések elkerüljék az állatokat.

Hozzátette: jelenleg négy ló áll rendelkezésére, amelyekkel a versenyekre utazik, s a négy állattal napi szinten 4-5 órát lovagol.

Az MTI érdeklődésére Jármy Vince közölte, hogy két kvótás hely volt még, ezek egyikét szerették volna megszerezni a magyar válogatottal, de végül a harmadik helyen végeztek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2024-es párizsi olimpián díjugratásban Magyarországot nem fogja képviselni sem csapat, sem egyéni versenyző – jelezte.