Szijjártó Péter szerint fontos az együttműködés a keleti világgal

2023.10.20. 18:22
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Valenciában közölte, hogy Magyarország továbbra is kiáll a Kelet és a Nyugat kulturált együttműködése mellett.

Szijjártó Péter közölte, hogy a magyar kormány ellenez minden olyan tervet és intézkedést, amelynek célja a Kelet és a Nyugat közötti kapcsolatok elvágása – írja az MTI.

A tárcavezető kiemelte, hogy a világgazdaság az utóbbi néhány évben kétszer is a feje tetejére állt, és az Európai Unió versenyképessége leromlott.

Ma négyszer annyit fizetünk a gázért Európában, mint az amerikaiak, és háromszor annyit fizetünk az elektromos áramért, mint amit Kínában kell fizetni

– mondta Szijjártó.

Hozzátette, hogy tavaly Kína megelőzte az Európai Uniót a bruttó hazai termék (GDP) globális rangsorában. A kelet-ázsiai ország részesedése a világ GDP-jéből 2010-ben 9 százalék volt, míg mára 18 százalék. Ezzel szemben az unióé 22 százalék volt, ami mostanra 17 százalékra csökkent.

A keleti világ jelentős mértékben megerősödött, pénzügyi és technológiai szempontból minimum utolérték a nyugati világot, emberi erőforrás tekintetében pedig mindig is előttünk jártak

– fogalmazott.

Szijjártó hangsúlyozta, a kérdés az, hogy az unió a világ ismételt blokkosodásával el kívánja-e magát zárni a keleti világtól, vagy továbbra is hisz a nyitott világgazdaságban.

Mi ellene vagyunk minden olyan törekvésnek, amely a kínai és az európai gazdaságot egymástól el akarja szigetelni

– szögezte le a tárcavezető. Fontos gyakorlati tapasztalatnak nevezte, hogy ha a keleti és a nyugati vállalatok jól együtt tudnak működni, akkor az jó Európának.

Rámutatott, hogy Magyarországon mindhárom német prémium-autómárka gyártóbázissal rendelkezik hamarosan, és a világ tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártójából is öt már elkötelezte magát hazánk mellett.

Mi mindent elkövetünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az olyan intézkedéseket Európában, amelyek tönkretennék vagy ellehetetlenítenék az európai és a keleti autóipari vállalatok együttműködését

– összegezte a miniszter.