Az esztergomi bazilika tornyában 106 év után újra hat harang fog szólni

2023.10.22. 15:58
A főszékesegyházból még az első világháborúban hadicélokra szállítottak el négy harangot, így csak a legnagyobb és a legkisebb maradt meg. A főegyházmegye nemrégen három harangot vásárolt, egyet pedig öntetett, hogy újra teljes legyen a sor. Karácsonykor a híveket már a megújult harangjáték fogja fogadni a bazilikában.

Az első világháborúban az esztergomi bazilika hat harangjából négyet hadicélokra rekviráltak. Az elmúlt 106 évben a főszékesegyház tornyában csupán a legnagyobb és a legkisebb harang maradt: a 280 kilogrammos „halottak csengettyűje”, valamint az 5827 kilogrammos Nagyboldogasszony harang. Mindkettőt az 1850-es években öntötték.

Hármat vásároltak, egy harangot öntettek 

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye és Erdő Péter bíboros engedélyezte a harangszék és a kapcsolódó berendezések teljes újjáépítését, valamint az eredeti, hat harangból álló sor rekonstrukcióját. A főegyházmegye honlapja beszámol arról, hogy az elmúlt hónapokban elkészült az új, nemes tölgyfából ácsolt, vasalatokkal megerősített harangszék, amely be fogja fogadni a megújult – hat tagból álló – harangsort. A technikai berendezések tervezése és előkészítése is folyamatban van.

A plébánia gyűjtésébe bekapcsolódott az esztergomi önkormányzat is. Ennek köszönhetően a nyáron meg tudták vásárolni egy bezárt németországi templom három nagyharangját. Ezeket 1964-ben öntötték. Ezt követően október 20-án

az – 1599 óta folyamatosan működő – innsbrucki Grassmayr öntödében elkészítették az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-Székesegyház 770 kilogrammos harangját.

„A tervek szerint karácsonykor már a harangszónak is örülhet Esztergom” – olvasható a portálon.

Karácsonykor már harangjáték fogadja a híveket

Az innsbrucki Grassmayr öntöde mind a hat esztergomi harangot felújítja és megtisztítja. Török Csaba, a bazilika plébániai kormányzója reményét fejezte ki, hogy november végére megérkezik az összes harang Esztergomba.

Amennyiben minden körülmény szerencsésen alakul, december elején sor kerülhet a hat harang toronyba emelésére

– mondta el Török Csaba, aki hozzátette, ezután következik a harangnyelvek rögzítése, a beállítás, a vezérlőmű beüzemelése, a harangjáték felszerelése.

„Bízhatunk abban, hogy karácsony ünnepére már harangszó fogadja a főpásztort és az ünneplő közösséget. Azonban a teljes hangzat, a pontos mérések segítségével beállított ünnepi harangzúgás és a szépen hangolt harangjáték már a húsvéti feltámadás örömhírét adja majd tovább” – tette hozzá a bazilika plébániai kormányzója.