Nagy István agrárminiszter szerint idén nincs hiány a tűzifából

2023.10.22. 13:40
Az állami erdészeti társaságok felkészültek a fűtési szezonra: megfelelő mennyiségű és minőségű tűzifa áll a lakosság, illetve a szociális tüzelőanyag-program rendelkezésére – közölte Nagy István agrárminiszter, aki hozzátette, a tűzifa iránti kereslet idén átlagos nagyságú.

„Az állami erdészeti társaságok továbbra is prioritásként kezelik a lakosság tűzifaigényét, és folyamatosan szolgálják ki a vevőket” – mondta Nagy István, aki hozzátette, a tavalyi évben a hatósági áras tűzifa programja egy rendkívüli és átmeneti veszélyhelyzeti intézkedés volt, amelyet „a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság indokolt”. A miniszter közölte, az idei árakat már a piac határozza meg.

Hangsúlyozta, 

nincs tűzifahiány, nincs sorban állás, minden állami társaságnál nagyobb készletek állnak rendelkezésre, amelyek árairól a társaságok honlapjain lehet tájékozódni.

Nagy István elmondta, az erdőgazdálkodók és a tűzifa-kereskedők árképzésének összehasonlításánál fontos látni az eltéréseket is. Az állami erdészeti társaságoktól döntően alacsonyabb feldolgozottságú tűzifát alapvetően alacsonyabb egységáron lehet beszerezni. Ezzel szemben a tűzifa-kereskedők által kínált, magasabb feldolgozottságú, kuglizott vagy éppen hasított fa magasabb egységárakon vásárolható – húzta alá a miniszter.

Nagy István felhívta a figyelmet a Szociális Tűzifaprogramra, amely az ötezer fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A kezdeményezés keretében idén 2300-2400 településen mintegy 200 ezer háztartáshoz jut el a tűzifa 2024. február közepéig, amihez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít. Jó hír, hogy szeptember végén a szociális tűzifa kiszállításának mértéke már meghaladta a 60 százalékot.

A miniszter kitért arra is, hogy az elmúlt 12 év időszaka alatt az állami erdészeti társaságok több mint másfél millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára.