Horogkereszteket firkáltak a győri zsinagógára

2023.10.24. 15:22
A Győri Járási Ügyészség önkényuralmi jelkép használata és műemlék megrongálásával elkövetett rongálás miatt emelt vádat egy 15 éves fiúval szemben.

A vád szerint a tettes 2022 júliusában egy délután Győr egyik parkjában szórakozott társaival, nagyobb mennyiségű alkoholt is elfogyasztott. Majd a táskájából elővett egy horogkeresztet ábrázoló zászlót, azt a járókelőknek mutogatta, ezután egy kerítésre kifeszítette.

A járókelők értesítették a rendőrséget, akik végül az önkényuralmi jelképet ábrázoló zászlót eltávolították.

Az elkövető 2022 októberében, a korai esti órákban a győri zsinagóga épületére alkoholos filctollal kilenc horogkeresztet rajzolt, és ezzel közel 40 ezer Forintos kárt okozott.

Az ügyészség önkényuralmi jelkép használata és minősített rongálás miatt emelt vádat az elkövető ellen. Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni – közölte az ügyészség a honlapján.

Neonáci dzsembori lesz Budapesten

Budapest nemrég a nemzetközi szélsőjobboldali küzdősportgálának, az „European Fight Night”-nak adott otthont, most pedig, novemberben egy újabb nemzetközi szélsőjobboldali találkozó lesz. Ezúttal koncerteket tartanak a szélsőségesek.

A koncertek helyszíne Újpest lesz, de egyelőre nem tudni, pontosan hol. Az eseményt egyébként a Nordic Sun Records, egy magyar szélsőjobboldali lemezkiadó és webshop szervezi, aminek honlapján hemzsegnek a náci jelképek.

Déri Tibor, a kerület polgármestere azt írta közösségi oldalán, mindent megtesz a kerületi rendőrkapitánnyal karöltve, hogy ne tarthassanak rendezvényt a neonácik a kerületben, de a szélsőségesek rafkósak.