Egyre közelebb kerül Magyarország déli határához a sertéspestis

2023.10.25. 14:59
A horvátországi Eszék-Baranya megyében is igazolták az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét a házisertés-állományokban. Mivel a megye Magyarországgal határos, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt járványvédelmi intézkedések betartását kérte a déli vármegyék sertéstartóitól.

Október közepén Horvátország Magyarországgal határos megyéjében igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét. A horvát járvány kezdete óta a kitörések száma meghaladta az ezret, a fertőzött állatoké a húszezret – írja a Bács-Kiskun vármegyei hírportál.

A Nébih felhívta a Horvátországba utazók figyelmét a körültekintő és felelős hozzáállásra, valamint a déli vármegyék sertéstartóitól a kiemelt járványvédelmi intézkedések betartását kérte. 

a magyar állategészségügyi hatóság fenntartja a megerősített járványvédelmi intézkedéseket, hogy minimalizálja a betegség behurcolásának kockázatát.

A Nébih arra is megkérte az érintett utazókat, hogy ne hozzanak haza sertéseredetű húskészítményeket, és ügyeljenek, hogy az élelmiszerhulladékot a vadállománytól védett hulladékgyűjtőkbe dobják ki.

A közleményben arra is kitértek, hogy az afrikai sertéspestis rendkívül komoly gazdasági károkat okoz. 

Az elmúlt évek kiemelkedő állategészségügyi sikere, hogy a magyar házisertés-állományt sikerült megvédeni a betegségtől, valamint a vadállományban is nagymértékben lelassult a vírus terjedésének üteme. Az utazók, kirándulók, rokonlátogatásra utazók egyaránt Magyarország állatállományának védelmét szolgálják a hatóság javaslatainak betartásával

– közölte a Nébih.