Hibrid járművet tesztel a héten a Volánbusz

2023.10.25. 20:19
A német Daimler Buses GmbH buszgyártó tavaly bemutatott Mercedes-Benz Intouro K hibrid-dízel meghajtású autóbuszát teszteli Budapest és Jászberény között a héten, csütörtökig a Volánbusz.

Tájékoztatásuk szerint alig egy év leforgása alatt ez a negyedik jármű, amelyet a Volánbusz tesztelésre megkapott: múlt év októberében egy Credobus Econell 12 Next futott a főváros agglomerációjában, májusban Békéscsabán egy Mercedes-Benz eCitaro NMC3-mal ismerkedhettek meg a helyiek, Székesfehérváron pedig ugyancsak egy elektromos busz, az IVECO E-WAY GX 337 mutatkozott be júliusban.

A Volánbusz 2020 óta több mint húsz új típust tesztelt, köztük gázüzeműeket és elektromos meghajtásúakat egyaránt. Magyarországon tavaly először egy hidrogénmeghajtású busz is részt vett a közösségi közlekedésben teszt keretében.

Az Omnibus Hungária Kft. közreműködésével most tesztelhető, a helyközi-elővárosi forgalomba szánt hibrid modell (a Citaro C2-ből már ismert) 48 V-os, úgynevezett lágyhibrid-rendszerével alacsonyabb fogyasztást és így gazdaságosabb üzemeltetést eredményez.

A gyártó az autóbusz előnyei közül kiemeli, hogy a jármű kedvező hosszúsága és 18,34 méteres fordulási sugara egyaránt alkalmassá teszi a szűkebb városi utcákban és a kanyargós − akár hegyvidéki − utakon való közlekedésre is. A fékezési energia elektromos árammá való alakításának köszönhetően az autóbusz üzemeltetése üzemanyag-takarékos és költséghatékony.