Kövér László a Fülöp-szigetek szenátusi elnökével tárgyalt

2023.10.26. 19:47
Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Juan Miguel Zubirit, a Fülöp-szigeteki szenátus elnökét – közölte az Országgyűlés sajtóirodája csütörtökön az MTI-vel.

A találkozón a kétoldalú kapcsolatok mellett áttekintették a parlamenti együttműködést, és szót ejtettek a két országot érintő nemzetközi kihívásokról is.

Kövér László elmondta: Magyarország és a Fülöp-szigetek kapcsolatait a közös értékekre, vagyis a demokráciába, a keresztény értékekbe, a nemzeti szuverenitásba vetett hitre alapozva kívánják számos új területen kiterjeszteni.

A két ország közötti, egyre dinamikusabbá és sokrétűbbé váló kapcsolatrendszer erős pillérét alkotja a két ország törvényhozása közötti együttműködés

– fogalmazott a parlament elnöke.

A Fülöp-szigetek, amellyel 50 éve vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Magyarország, kulcsfontosságú partner Délkelet-Ázsiában, a keleti nyitás stratégia egyik sarokköve – tette hozzá Kövér László.

A két házelnök egyetértett abban, hogy a gazdasági kapcsolatok kiterjesztése mellett a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, az öntözőrendszerek kiépítése, valamint az oktatás területén kínálkoznak lehetőségek.