A hazai kutyás szállodákban a magas felárért legtöbbször nem jár semmi szolgáltatás

2023.10.26. 20:04
Magyarországon a szálláshelyek egyharmada fogad házi kedvenceket. A borsos felárért a legtöbb helyen a kisállat nem kap semmiféle ellátást, legfeljebb szigorú házirendet. Amíg nálunk jobbára csak megtűrik a „szőrös gyereket”, a szomszédos Ausztriában nemritkán elkerített területtel, kutyás medencével, etető- és itatótállal, jutalomfalattal, törölközővel, plüsstakaróval, kutyazsákkal, kutyasétáltatással csalogatják a kutyás családokat.

A magyar háztartások harmadában van kutya, és a kutyatartók kétharmada családtagként tekint négylábú kedvencére. Tízből egy kutyatartónak pedig kedvence rendkívül, akár mindenkinél fontosabb az életében – derült ki a Kutyaszemmel program által támogatott, nemrég készült felmérésből, amelyet az ELTE Természettudományi Karának munkatársai végeztek.

Sokan gondolkodnak úgy, hogy kutyájukat, macskájukat egyetlen napra sem szeretnék magára hagyni. Ezért szabadságra, hétvégi kirándulásra is magukkal viszik házi kedvencüket. Feltéve, hogy a megcélzott szálláshelyen van rá fogadókészség.

Minden harmadik szállás állatbarát

A hazai szálláshelyek egyharmada nevezhető állatbarátnak. A szallasvadasz.hu weboldalon 627 szállásból 284 helyen fogadnak házi kedvenceket, míg a booking.com hatezer magyarországi desztinációjából mintegy kétezer. A szálláskereső állatbarátok legtöbbször az alábbi szöveggel találkoznak:

Kisállatok külön kérés esetén szállásolhatók el. Elszállásolásuk extra költséggel járhat.

Vagyis csak külön kérésre és extra költségért. Az utóbbi esetben a feltételes mód használata teljesen felesleges, mert a kisállat elszállásolásáért szinte kivétel nélkül extra költséget számítanak fel.

Egy éjszaka 18 ezer forintért

Egy egyszerű hétköznapot (tehát nem ünnepnapot, karácsonyt vagy szilvesztert) vettünk alapul. Megnéztük, hogy november 14. és 15. között két felnőttel együtt hol fogadnak kisállatot. Nos, a 6000 szállás kapásból 2008-ra csökkent; közülük 1277 háromcsillagos, 319 négycsillagos, 21 ötcsillagos. Az 1277 háromcsillagos szállásból 438 Budapesten, 52 Egerben, 43-43 Szegeden és Siófokon, 34 Pécsett, 30 Hévízen, 29 Győrött, 28 Miskolcon, 24 Hajdúszoboszlón és 18 Zalakaroson található.

A szállodák esetében jobb a helyzet: a 989 elérhető hotel csaknem fele, összesen 458 fogad házi kedvencet.

Itt már megfordul a trend: a négycsillagosak (169) megelőzik a háromcsillagosokat (149). Ami pedig a szállodaláncokat illeti, az Accent Hotels 12, a Mellow Mood Hotels 9, a Danubius Hotels 7 szállodájába vihető be kisállat.

A szállásdíjak meglehetősen borsosak. Átlagosan 4-6 ezer forintot kérnek el (természetesen ellátás nélkül) egy éjszakáért. De például a Spirit Hotel Thermal Spa 7,5 ezret, a Szent György-hegy Residence 9 ezret, míg a Hunguest Hotel Helios Hévíz 15 ezret kér éjszakánként. Az egyik legdrágább állatbarát szállás az ötcsillagos Hilton Budapest, ahol 45 euró (kb. 18 ezer forint) éj/állat felárat számolnak fel.

„Kisállat jelenlétét észlelik”

Lehet, hogy tárt karokkal, de a legtöbb hazai szálláshelyen igen szigorú feltételekkel fogadják a házi kedvenceket.

Az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel Thermal Spa például kizárólag előzetes egyeztetés után fogad háziállatokat, mégpedig korlátozott számú, speciálisan berendezett szobában.

Amennyiben kollégáink a szállóvendégek itt-tartózkodása alatt háziállat vagy kisállat jelenlétét észlelik egy nem arra rendszeresített szobában, úgy 60 000 forint extra takarítási költséget számítunk fel, majd a vendég tartózkodását a háziállatok fogadására kialakított szobák egyikében folytathatja.

Az ugyancsak ötcsillagos Párisi Udvar Hotel Budapest házirendje szerint a szálloda területén kizárólag veszettség ellen beoltott, „Kisállat egészségügyi kiskönyvvel” rendelkező kutyával szabad tartózkodni. Legfeljebb 18 kilogrammos kutyákat fogadnak külön szolgáltatási díjért, az arra kijelölt, nem szőnyegezett szobáikban. A hotelben csak olyan kisállat tartózkodhat, amely nem zavarja a szállóvendégek nyugalmát. Továbbá a szálloda területén kötelező a póráz használata, igaz, a kutyát a belső közösségi terekbe még azzal együtt sem vihetik be. Ha pedig a gazdi elfelejti feltakarítani kedvence ürülékét, száz euró (körülbelül 39 ezer forint) pótdíjat fizethet.

Lajkával túl a Lajtán

A felelős állattartás szabályai a külföldi utazásra is érvényesek. Természetesen számításba kell venni, hogy a fogadó ország szállodájában, apartmanjában hogyan fogadják a kisállatot.

A szomszédos Ausztriában hatalmas kultuszuk van a kutyabarát szállásoknak.

Szemben a hazai kínálattal, a sógoroknál a felárért széles körű szolgáltatást is kapnak a házi kedvencek. A burgenlandi Hotel Larimar például saját kerthelyiséggel rendelkező szobákkal, egy kétszáz négyzetméteres, elkerített területtel és saját kutyás úszómedencével csalogatja a kutyás családokat. A hotelben rendszeresen kutyasuttogó heteket és kutyakiképző napokat is tartanak. Az Alsó-Ausztriában lévő Genießergasthof Kutscherklause szállodában a szobákban üdvözlő finomságok, plüsstakarók, etetőtálak és kutyazsákok fogadják a kisállatokat.

A Felső-Ausztriában található Hotel Bärnsteinhof is tárt karokkal várja a kutyákat: étel/víztál, kényelmes kutyatakaró, kutyazsák, száraz törölköző, séta- és túrázási tippek, „Kutyával jöttem” csomagajánlattal. A Hotel Donauschlinge szállodában napi 18 euróért (körülbelül 7 ezer forint) szolgáltatási csomagot kínálnak: etető- és itatótál, törölköző, plüsstakaró, kutyazsák, jutalomfalat, kutyasétáltató szolgáltatás, sétautak és fürdés a Dunában.

Itt szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy az Én Kutyám kiadvány által október 28-ára szervezett DOGZ konferencia kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek, és személyes ismeretségekre tegyenek szert. Az esemény 3 szekcióban 3 kiemelt témakörrel foglalkozik a hazai és nemzetközi kutyás világ legfontosabb szakembereinek részvételével, előadások és kerekasztal-beszélgetések formájában. A konferencia programjáról, a jegyvásárlásrólitt talál bővebb információt!