Emberre támadt egy veszett róka Budán

2023.10.26. 10:56
Veszett róka támadt emberre Óbudán. Az ott sportoló férfi szerint az állat eleinte barátságosnak tűnt, azonban meglehetősen furcsán viselkedett, idővel pedig agresszívvá vált.

Az óbudai Holdudvar parkban végzett gerinctornát egy sportoló, amikor észrevett egy arra járó rókát.

Harapdálta a vasat, nem is értettem, miért, gondoltam, kitöri a fogát. Aztán egyik pillanatról a másikra agresszívvá vált, támadópozícióba helyezkedett, majd vicsorított

– mondta a sportoló a Borsnak.

A férfi ezt követően az utca porát rúgta az állatra, hogy elriassza, így a róka végül nem ment hozzá túl közel. Hozzátette, értesítette a hatóságokat, valamint közösségi oldalán is felhívta az emberek figyelmét a veszélyre.

Mint írtuk, a veszettség legfőbb terjesztője a vörös róka, amelynek hazai állománya körülbelül ötvenkilencezer egyedből áll. A veszettség nemcsak a vadon élő és a házi emlősállatokra, hanem az emberre is veszélyes, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

A rókák veszettség elleni őszi immunizálása szeptember 30-án kezdődött Magyarország déli és keleti vármegyéiben, ezzel párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom is volt. Az érintett térségekben repülőgépes vakcinázás is indult az Európai Unió társfinanszírozásával.