Vádat emelt az ügyészség a budapesti antifa támadások ügyében

2023.10.31. 13:15
A Fővárosi Főügyészség vádat emelt három külföldi állampolgárral szemben, akik a vád szerint egy bűnszervezet tagjaként vettek részt a 2023 februárjában történt budapesti támadásokban, amelyeknek összesen kilenc áldozata volt.

A vádirat szerint egy német férfi – akit Németországban európai elfogatóparancs kiadásával köröznek – az élettársával együtt, 2017 évtől kezdődően Lipcsében, egy szélsőséges baloldali ideológiával szimpatizáló szervezetet hozott létre, amelynek a vádlottak – köztük egy német férfi már a kezdetektől, valamint később csatlakozva egy német és egy olasz nő – is tagjai voltak.

A szervezet tagjai egyetértettek abban, hogy a szélsőjobboldali szimpatizánsokkal szemben, erőszakkal kell felvenni az ideológiai harcot.

Ki is találták, hogy szervezett támadásokat követnek el általuk kiválasztott, szélsőjobboldali szimpatizánsként azonosított vagy annak vélt, gyanútlan áldozatok kárára. Céljuk az volt, hogy a szándékoltan súlyos, akár életveszélyes sérülések, illetve a váratlan támadás körülményei elrettentő üzenettel bírjanak a szélsőjobboldali mozgalmak képviselői számára.

A szervezet tagjai a támadásokhoz egy darknetes alkalmazáson keresztül vagy személyes találkozók alkalmával egyeztettek egymással, hogy ne tűnhessen fel. 

A támadásoknak alaposan megtervezett, pontos, begyakorolt forgatókönyv szerinti menete volt, ami az előre egyeztetett feladatmegosztásban is megnyilvánult.

A támadások időtartamát 30 másodpercben határozták meg, amelynek mérése az irányító feladata volt, aki a támadást vezényszavakkal indította meg, illetve állította le, majd ezután a társai menekülésében segédkezett. A figyelő feladata a környezet figyelése, valamint kívülálló személyek beavatkozásának megakadályozása volt, a további tagok pedig a támadás végrehajtói voltak. Az elkövetők törekedtek az arcfelismerés és a nyomazonosítás meghiúsítására is. 

A budapesti támadások

A fentiek szerint megszervezett, 2018. október és 2020. február közötti németországi támadásokat követően, a szervezet tagjai 2022-ben elhatározták, hogy a németországihoz hasonló erőszakos támadásokat követnek el Budapesten is. A támadásokat a becsület napja elnevezésű eseményre tekintettel 2023. február 11. napjára, illetve az azt megelőző, valamint azt követő napokra tervezték.

Ilyen előzmények után a három vádlott, más tagokkal együtt, kifejezetten a budapesti támadásokban való részvétel érdekében érkezett Magyarországra.

A németországi elkövetői kör Milánóból érkező tagokkal egészült ki.

Ezt követően, 2023. február 9. és 11. napja között összesen öt támadás történt Budapesten, amelyben összesen kilencen sérültek meg. Az első támadás a Nyugati pályaudvaron, egy vonaton, a második a Fővám téren, a harmadik és a negyedik támadás február 10-én, a Gazdagréti téren, valamint a Bank utcában, az ötödik pedig február 11-én, az I. kerületi Mikó utcában történt.

A sértettek között volt magyar és külföldi állampolgár is. Közülük hatan súlyos, hárman könnyű sérüléseket szenvedtek, azonban többüknél fennállt az életveszélyes sérülések okozásának lehetősége is.

Az ítélet

A Fővárosi Főügyészség a vádlottak közül az olasz nőt bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, a német férfit és a szintén német állampolgárságú nőt pedig bűnszervezetben részvétel bűntettével vádolja, és velük szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő, határozott idejű kiutasítást indítványoz.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben további 14 személlyel szemben (2 olasz, 1 albán, 1 szír, valamint 10 német állampolgár) európai és nemzetközi elfogatóparancs kiadását indítványozza.

A szervezet vezetői, valamint a velük szoros kapcsolatban álló tagjai ellen Németországban folyik büntetőeljárás, az ott elkövetett, 2018. október és 2020. február közötti támadások miatt.