Trónok harca-idézettel és népviseletben jelentkezett Orbán Viktor Kazahsztánból

2023.11.02. 08:37 Módosítva: 2023.11.02. 12:54
Orbán Viktor miniszterelnök találkozott Kaszim-Zsomart Tokajevvel, Kazahsztán elnökével a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján. A megbeszélésen a béke és energetikai kérdések voltak fókuszban.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök Kazahsztán fővárosába, Asztanába utazott, ahol hivatalos kétoldalú találkozóit követően részt vett a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján. 

Az esemény a tag- és megfigyelőállamok vezetőinek jelentős találkozója, amelynek célja a török nemzetek közötti együttműködés és kölcsönös megértés megerősítése.

A tárgyalásról Orbán Viktor egy fényképet is megosztott, amelyben kazah népviseletben látható. A kormányfő a „Winter is coming”, vagyis a „Közeleg a tél” kifejezéssel illusztrálta posztját, amely a Trónok harca című televíziós sorozatból lehet ismerős.

Érdemrend és részvét

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor megköszönte a kazah-magyar barátság jegyében neki adományozott kitüntetést, megjegyezve, megtiszteltetésnek tekinti azt, és „ennek jegyében fogunk dolgozni a jövőben is a két ország stabil együttműködésének elősegítésén”. Kaszim-Zsomart Tokajev, a Kazah Köztársaság elnöke a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjat adományozta Orbán Viktor miniszterelnöknek. 

Orbán Viktor részvétét fejezte ki a karagandai bányában történt katasztrófa miatt. „A gondolataink és az imádságaink önökkel voltak és vannak” – fogalmazott a kormányfő.

Szólt arról is, hogy kilenc éve döntöttek úgy, hogy magas stratégiai szintre emelik a magyar-kazah kapcsolatokat, amelybe sok munkát fektettek. Az eredmények már az idei évben is megmutatkoztak, s a jövőben a gazdasági együttműködés tovább bővülhet - mondta.

A kormányfő a beszédében háláját fejezte ki Kaszim-Zsomart Tokajev államfőnek, amiért nemcsak gazdasági kérdések kerültek szóba egyeztetésükön, hanem globális biztonsági kérdések is. Megjegyezte, hogy a téma újra elő fog kerülni pénteken a Türk Államok Szervezete tizedik csúcstalálkozóján is.

Korábban a The Astana Times azt írta, hogy a magyar kormányfő látogatásának középpontjában a kazah–magyar együttműködés bővítése áll majd kereskedelmi, gazdasági, befektetési, kulturális és humanitárius területeken.

Orbán Viktor szerdán a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megérkezett a kazah fővárosba. Azt is tudni lehet, hogy a magyar delegáció – melynek tagja Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is – tárgyalásokat folytat Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel, Alikhan Szmailov miniszterelnökkel és Jerlan Kosanov parlamenti elnökkel.

Rekordmennyiségű kőolaj Kazahsztánból

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asztanában közölte, hogy szerinte Kazahsztán lényeges forrása lehet a magyar energiaellátás biztonságának. A tárcavezető a magyar–kazah csúcstalálkozót követően arról is beszélt, hogy az ülés kiemelt napirendi pontja volt az energetikai együttműködés – adta hírül az MTI.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a diverzifikáció rendkívül fontos lesz a jövőben is, a kormány stratégiai jelentőséget tulajdonít annak, hogy hazánk több forrásból tudjon energiaforrásokat vásárolni.

Már az idei évben rekordmennyiségű kőolajat vásárolunk Kazahsztánból, amely vegyesen szárazföldi, csővezetékes és tengeri szállítással érkezik Magyarországra

– jelentette be.

A miniszter nagy sikernek nevezte, hogy a Mol kazah és kínai partnereivel tizenöt év felkészülési munka után még az idei év vége előtt, decemberben megkezdi a Karpovszkij földgázmező kitermelését Kazahsztánban. Közölte, a magyar vállalatra a termelés felfutásával körülbelül százmillió köbméternyi kitermelés jut majd évente, amelynek feldolgozását követően döntést lehet hozni értékesítéséről.

A kőolaj és földgáz terén történő együttműködés aláhúzza a stratégia jelentőségét a magyar–kazah kapcsolatoknak, hiszen ma nagyon kevés stratégiaibb terület van annál, minthogy hozzájárulunk egymás energiaellátásának biztonságához

– összegzett.