Ciarán már nem kísért, de így is borús lesz a hétvége

2023.11.04. 06:19
Szombaton a köd és a rétegfelhőzet feloszlását követően napos időre van kilátás, de elszórtan előfordulhatnak záporok, illetve gyenge eső. A délies szél nyugaton délutántól támad majd fel. Napközben várhatóan 11 és 17 fok között lesz a hőmérséklet.

A fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés várható a hétvége első napján. Előfordulhatnak záporok, legkisebb eséllyel az északnyugati és délkeleti tájakon.

A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz, de délutántól a Nyugat-, Északnyugat-Dunántúlon már elkezd megélénkülni, néhol megerősödni a délies szél – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű.

Veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat nem adott ki figyelmeztetést egyetlen vármegyére sem.

Itt járt a Ciarán

Az elmúlt napokban többfelé okozott fennakadásokat a Ciarán vihar, amely Északnyugat-Franciaországnál és Délnyugat-Angliánál ért európai területre, majd csütörtökön Hollandia, Belgium, Németország, Franciaország és Olaszország területén haladt tovább. A vihar számos sérültet és összesen több áldozatot hagyott maga után. A vihar hatása Magyarországon is érezhető volt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint, bár nálunk orkán erejű széllökések nem fordultak elő, azért viharos lökésekre így is futotta.

Amíg a Dunántúlon inkább záporok, zivatarok környezetében fordultak elő óránkénti 70 kilométer feletti lökések, addig a délkeleti tájakon a nagy légnyomás-különbség indukált viharos szelet

– írták, majd egy napi TOP10-es listát is megosztottak a maximális szélsebességekről.

Hidegfronti tünetek

Az orvosmeteorológia szerint továbbra is jellemzőek lesznek a hidegfronti tünetek. Elsősorban fejfájás, vérnyomás-ingadozás és keringési problémák jelentkezhetnek. A szelesebb tájakon nyugtalanságot, a hűvösebb területeken pedig kopásos eredetű bántalmakat tapasztalhatunk – írja az Időkép.

Vasárnap országszerte eső, zápor, zivatar és helyenként viharos szél várható. Néhány területen akár kiadósabb csapadékra is számítani lehet, ami késő délután kelet felé távozik majd. A csúcshőmérséklet 10 és 20 fok között alakul.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras