A magyar fiatalok kétharmada elégedetlen az életével

2023.11.04. 12:18
A K&H ifjúsági indexéből kiderült, hogy a magyar fiatalok többsége nem elégedett az életével, és átlagjövedelmük is alig haladja meg a 190 ezer forintot.

A 19 és 29 év közötti magyar fiatalok 38 százaléka tekinti magát többé-kevésbé elégedettnek az életével, de 71 százalékuk látja úgy, hogy az élete a közeljövőben pozitív irányba változhat. A nők az optimistábbak, ugyanis náluk 79 százalék ez az arány.

A K&H felmérése szerint jelenlegi helyzetük és a jövőjük megítélése szempontjából négy csoportba sorolhatók a magyar fiatalok.

  • 35 százalékuk elégedett a mostani helyzetével, és úgy érzi, hogy nem lesz rosszabb.
  • 40 százalékuk nem elégedett, de javulásra számít.
  • 22 százalékuk elégedetlen, ám úgy véli, pozitív változást hoz a jövő.
  • 3 százalékuk viszont a jelenlegi kedvezőtlen helyzete további romlását várja.

A fiatalok elégedettségét természetesen befolyásolja az anyagi helyzetük is. Személyes jövedelmük átlagosan 193 ezer forint volt, ugyanakkor a medián jövedelem csupán 169 ezer forintra jött ki.

A legújabb felmérés szerint a megkérdezett fiatalok tizedének nincs semmilyen jövedelme,

míg 26 százalékuk 100 ezer forint alatti összegből gazdálkodhat havonta. 28 százalékuk havi 100–249 ezer forint közötti jövedelemre tesz szert, további 32 százalék sorolható a 250–500 ezer forintos sávba, 4 százalékuk pedig félmillió forintnál magasabb jövedelemről számolt be.

A K&H ifjúsági index

A 19 és 29 év közötti fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálja a K&H ifjúsági index, amely a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére készült. A minta összetétele reprezentálja a magyarországi 19–29 éves városi lakosság összetételét nem, korcsoport, régió, településtípus, befejezett iskolai végzettség, gazdasági aktivitás alapján. A felmérésben 300 fő vett részt.