Egyre hosszabbak a várólisták az állami egészségügyben

2023.11.04. 09:17
Rendkívüli mértékben növekedett meg a kórházi várólisták hossza, ami miatt egyre többen veszik igénybe a magánegészségügy szolgáltatásait. Az egészségbiztosításra szánt összegek is jóval magasabbak 2023 első félévében, mint egy évvel korábban.

Október közepén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az Index megkeresésére közölte, hogy 41 259-en várakoznak az államilag finanszírozott egészségügyben valamilyen műtéti beavatkozásra, ám ez a szám azóta már változott.

Az ATV szerint egy hónap alatt nyolcezerrel nőtt a műtétre várók száma az állami egészségügyben, sőt a koronavírus-járvány előtt húszezerrel kevesebben voltak a várólistákon.

Mivel egyre hosszabbak a várólisták a kórházakban, sokan fordulnak a magánegészségügy felé, mely évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Bár az elmúlt időszakban érkeztek arra irányuló jelzések, hogy már a fizetős szolgáltatásokért is sorban állnak a páciensek, a legtöbb helyen még így is pár héten belül ellátáshoz lehet jutni.

2021-ben kerültem várólistára, de a Covid miatt nem műtöttek meg, majd 22 szeptemberében megtörtént a műtét, de annyira rossz állapotban volt a lábam, hogy addigra a másikat is túlterheltem, tehát arra is műtét vár, amire fogalmam nincs, mikorra fogok időpontot kapni.

– mesélte egy csípőbeteg nő.

Tóth Levente, a Bank 360.hu vezető szakértője az ATV Híradójának elmondta, hogy magánorvosra már 34 százalékkal többet költöttek idén az emberek, mint tavaly, és az egészségbiztosításra szánt összegek is jóval magasabbak 2023-ban:

5,4 milliárd forinttal költöttek többet erre az emberek, mint egy éve.

A magánegészségügy felé fordulás az állami intézmények várólistáinak kikerülése mellett a minőséggel, a betegközpontú működéssel, valamint a kényelmes és kulturált környezettel magyarázható, ám ne feledjük, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ezt az utat választja.