Több százezer madár pusztul el évente áramütésben Magyarországon

2023.11.05. 11:51
A magyarországi földfelszíni áramtovábbítás rendszer több szempontból is problémás madárvédelmi szempontból. A rendszer átalakítása kifizethetetlenül sokba kerülne, de van, amit így is tehetünk a madarakért.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője az Infostartnak beszélt arról, hogy Magyarországon minden évben 300 ezer madár pusztul el áramütés következtében.

Több szempontból problémás ugyanis a földfelszíni áramtovábbítási rendszer. A madarak ütközése is veszélyes, ám leginkább az jelenti a gondot, hogy a szabad vezetékek oszlopainak kereszttartóin előszeretettel ücsörögnek a madarak, így pedig könnyen áramütés érheti őket.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2010-ben készült tanulmánya szerint rendkívül költséges lenne a szabad vezetékeket földkábelekre cserélni, ráadásul évekig tartana, ezért az MME együttműködik az áramszolgáltatókkal, hogy közösen dolgozzanak ki madárbarát szerkezeteket.

Ennek köszönhetően, amikor új szakaszokat létesítenek vagy újítanak fel, akkor már a rendelkezésre álló akkori legmodernebb, szabványosított oszlopfejszerkezeteket szerelik föl az áramszolgáltató munkatársai

– mondta Orbán Zoltán.

A szóvivő kiemelte: amennyiben egy elpusztult madárral, például gólyával találkozunk, akkor egy elektronikus űrlap kitöltésével bejelentést tehetünk az egyesületnek, akik ezt jelzik a hatóságoknak és az áramszolgáltatónak is.

Ha sérült állatot találunk, értesítsük az illetékes nemzeti park munkatársait.

Ez minden esetben a leggyorsabb és legjobb megoldás a szóvivő szerint. Az MME honlapján megtalálható az országos madármentő lista.