Segítünk dönteni, mit csináljon ezen a hűvös hétvégén

2023.11.09. 07:51
Didergős, ködös reggelek és esték ide vagy oda, hétvégén is érdemes kimozdulni. Hogy hová, arra ezúttal is hozunk néhány remek tippet.

November 11., szombat

Solar Fields (SE)

A kilencvenes évek vége óta alkot az elektronikus zenei szcénában a svéd Magnus Birgersson, azaz ismertebb nevén Solar Fields. A kilencvenes évek nem ma voltak, és az azóta változatos pályaívet leíró előadó számos alkalommal járt az Avatarnál vendégségben. November 11-én a Turbina falai között ismét köszönthetjük Magnust, egy különleges apropóból: 50. születésnapját ünnepelni érkezik Budapestre.

Márton-napi mulatság a Rómain

Márton napja alkalmából a Római-parti piac megtelik extra finomságokkal, termelőkkel, és kísérőprogramok is várnak november 11-én, szombaton. Reggel hegedű, brácsa és bőgő szólal meg a piactéren, majd a hagyomány alkalmából egy pásztor mulattat, elmondja Márton történetét, és libacsontból időt jósol a télre.

Természetesen nem marad el a libasült sem, a kihagyhatatlan lángosok, sült kolbász, kürtőskalács, és ahogy azt ilyenkor illik, már újborral koccinthatunk mindezek mellé.

20 forintos könyvvásár

November 11-én, szombaton, 10 és 16 óra között hatalmas antikvár könyvvásárra készülhetünk a Pakk adományboltban. Több ezer könyv közül válogathatnak a könyvek kedvelői ezen a napon, ráadásul 20 forintos egységáron.

November 12., vasárnap

8. Európai Art Mozi Nap

Nyolcadik alkalommal várja a művészmozik és az európai filmek rajongóit az Európai Art Mozi Nap, amelyet november 12-én vasárnap 38 ország több száz art mozijában rendeznek meg. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas hálózat kezdeményezésére elindított, határokon átívelő esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a művészmozik mint kulturális és közösségi terek fontosságára, és az európai filmművészet sokszínűségére.

A részt vevő mozik – köztük csaknem az összes magyarországi art mozi – ezen a napon fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget. Az idei filmkínálatban a Cannes-i Arany Pálmát elnyert alkotástól Berlinben, Velencében díjazott filmdrámáktól a spanyol vígjátékon át és dán családi animációs filmig izgalmas új európai koprodukciók szerepelnek és emellett két új magyar film is bemutatkozik.

WAMP designvásár a Néprajzi Múzeumban

A novemberi WAMP designvásáron, az előző hónaphoz hasonlóan a Néprajzi Múzeumban vehetünk részt, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kis szériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság.

A WAMP a vásár mellett egy olyan közösségi hely, ahol találkozhatunk egymással, legyünk alkotók, vásárlók, fiatalok, családosok, kreatív érdeklődők vagy laikusok. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje designnal foglalkozó magánkezdeményezése, és kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra is: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásáraival.

Mercato di Teatro

November 12-én ismét megnyílnak a Teatro di Fragola ajtajai, mégpedig úgy, hogy Újlipótváros legnagyobb pop-up gardróbvásárával indítsa útjára a késő őszi, ünnepi időszakot. Az egész napos programon a ruhaválogatáson és nézelődésen túl nápolyi pizzával, forralt borral és a legszolidabb vinyl DJ-szettekkel készülnek a szervezők. Olyan kiállítók mellett, mint például a Kamay Ko, Mari, Lá'Göncz. Ezenkívül mi is elvihetjük a megunt cuccainkat a vásárba, a lemezek pörgetéséért pedig napnyugtáig Milon Miller, napnyugtától a Moonbase Patel Disco felel.

Freeszemle az Örkényben

November 12. és 18. között először szerveznek Freeszemlét az Örkényben. A fesztivál célja, hogy bemutassa a Freeszfe Egyesület hallgatóinak a munkáit és támogassa a szervezet tevékenységét. A fesztivál hét napja alatt tizenöt előadásra, performance-ra, filmvetítésekre és konferenciára is sor kerül.