Az egészségügyi államtitkár szerint sületlenség, hogy a kormány titkolja a kórházi fertőzések adatait

2023.11.09. 12:37
Az egészségügyi államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint Magyarország számos kórházi fertőzéses mutatóban jobb az európai uniós átlagnál. A magyar kórházi fertőzések aránya mintegy fele az EU-átlagnak – írja az MTI szemléje.

Az unióban 100 betegből 6-7 páciens érintett valamilyen kórházi fertőzésben, Magyarországon ez az arány 4 százalék volt; a 2,3 millió kórházi bent fekvésre 78 ezer kórházi fertőzés jutott. Az, hogy a magyar mutató jobb, mint az uniós, a kiváló tisztiorvosi és kórházi jelentési rendszernek, valamint a jól felkészült kórházhigiénés szakembereknek köszönhető – emelte ki Takács Péter egészségügyi államtitkár.

Az államtitkár a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban elmondta, az a világon mindenütt kihívás az egészségügyi ellátóknak, különösen az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók terjedése okoz problémát. A témával foglalkozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottságának legutóbbi ülése is, ahol elfogadták a régió 2030-ig szóló antimikrobiális rezisztencia ütemtervét.

Mindig lesznek kórházi fertőzések

Fontos megjegyezni, hogy kedden a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) rendezvényén a szakemberek elmondták, hogy ugyan a kórházi fertőzésekkel szemben zéró toleranciát kell hirdetni, de mindig lesznek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések.

Surján György, az NNGYK prevenciós és epidemiológiai igazgatója arról beszélt, hogy az eltérő kórházi fertőzéses adatok sok mindenből adódnak: az infrastruktúrából, az ellátás jellegéből és a betegösszetételből is. A szakirodalom szerint nem létezik olyan tudományosan megalapozott, validált módszer, amely ezeket a különbözőségeket ki tudná küszöbölni, hogy a kórházi adatokat egymáshoz lehessen mérni.

Takács Péter „sületlenségnek” nevezte politikai ellenfeleik nyilatkozatait, amelyek szerint a kormány titkolja a kórházi fertőzések adatait. Mint mondta, a tisztifőorvos minden év novemberében megjelenteti az erre vonatkozó adatokat, amire jogszabály is kötelezi.

Takács Péter kitért arra, hogy ha a jelentésben szereplő adatokat valaki nem egészségügyi szakértelemmel elemzi, az félrevezető lehet. 

„Politikai ellenfeleink és ellenzéki újságok ettől nem is riadnak vissza, ami kártékony, és aláássa az ellátórendszerbe vetett közbizalmat” – fogalmazott. Az államtitkár szerint az intézmények sorrendbe állítása a kórházi fertőzési adatok szerint helytelen, hiszen a különböző kórházak eltérő profilúak, és eltérő állapotú betegeket kezelnek.

Takács Péter szerint a tendencia mérhető, a kórházi fertőzések csökkentésére több kormányzati intézkedés is született. Ezek egyike a 2018-ban kiadott módszertani levél, amelyet más szakmai anyagokkal együtt évről évre felülvizsgálnak, aktualizálnak, és új ajánlásokat adnak közre.

Fontos, hogy a lakosság is tudatában legyen a kézfertőtlenítés és az antibiotikumok helyes használatának

– mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában a kórházi fertőzésekkel összefüggésben.

Takács Péter kifejtette, a kórházba érkezőknek kívánják felhívni a figyelmét arra, hogy az intézménybe lépéskor mindenki használja a kitett fertőtlenítő szert. A koronavírus-járvány alatt mindenki fokozottan figyelt a kézfertőtlenítésre, azonban a veszély elmúltával „elkényelmesedtünk”, már nem fordítunk erre kellő figyelmet – jegyezte meg. Az antibiotikumok helyes szedésére is fel kívánják hívni a lakosság figyelmét. Arra, hogy a felírt készítményeket mindenki az orvos utasítása szerinti adagban és elrendelt ideig szedje.