Káros csatolmányt tartalmazó e-maileket küldenek a NAV nevében

2023.11.16. 19:34 Módosítva: 2023.11.16. 19:34
A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nevével visszaélő, káros csatolmányt tartalmazó e-mailek terjednek.

A NAV nevével visszaélő, káros csatolmányt tartalmazó e-mailek terjednek – írja az MTI a Kibervédelmi Intézet közleménye alapján.

A szervezet a honlapján csütörtökön közzétett figyelmeztetésben azt írta:

a káros levél megtévesztően hasonlít egy valódi ügyfélkapus értesítési üzenetre,

és a levél feladója is valódinak tűnik (ertesites@kozpontirendszer.gov.hu), a levél fejlécadataiból azonban kiderül, hogy valójában nem a NISZ Zrt. által üzemeltetett tarhely.gov.hu szolgáltatástól érkezik.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a NISZ Zrt. által üzemeltetett tarhely.gov.hu szolgáltatástól érkező hivatalos értesítések, például az új dokumentum érkezett a tárhelyére, soha nem tartalmaznak mellékletet, hiszen egy ilyen dokumentum kizárólag az ügyfélkapus hitelesítési folyamat után érhető el.

Tehát ha egy ilyen értesítés csatolmányt tartalmaz, biztosan csaló üzenet. A NAV nevével visszaélő levél .zip tömörített állományt tartalmaz. A kibervédelmi intézet elemzése alapján a csatolmány információgyűjtésre készült káros, trójai programot tartalmaz, ezért azt javasolják,

senki ne nyissa meg a levél mellékleteit.

A felhasználók mindig az ügyfélkapu hivatalos weboldalán (https://ugyfelkapu.gov.hu) jelentkezzenek be dokumentumaik megtekintéséhez – ajánlja a Kibervédelmi Intézet.